Published On: Čet, ožu. 16th, 2017

SARAJEVO: Počeo summit premijera zemalja zapadnog Balkana i donatorska konferencija

U Sarajevu u zgradi zajedničkih institucija BiH počeo je summit premijera zemalja zapadnog Balkana; BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije, kojem su nazočni i povjerenik Europske unije za politiku susjedstva i proširenje Johanes Hahn i šef talijanske diplomacije Angelo Alfano, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prema protokolu, u 14 sati bit će održana press-konferencija, na kojoj će se javnosti obratiti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, povjerenik Johannes Hahn te šef talijanske diplomacije Angelo Alfano.

Na summitu premijeri zemalja regije, koja se nalazi pod raznim tenzijama, otvoreno če razgovarati o svim otvorenim pitanjima i budućnosti, jsvlja Dnevni avaz.

Upravo zbog toga vlada ogroman regionalnih medija za ovaj događaj.

Sastanak u Sarajevu okupio glavne donatore aktivne na zapadnom Balkanu

Istovremeni u Sarajevu se održava i treći koordinacijski sastanak donatora na zapadnom Balkanu, koji organizira Tajništvo Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), počeo je danas u Sarajevu, a sudionici će razgovarati o potrebama i prioritetima regije s osvrtom na pregled tekućih trendova, zahtjeva i postignuća u oblasti održivog ekonomskog razvoja, reforme javne uprave, vladavine prava i slobode izražavanja, te trenutnih sigurnosnih izazova, javlja Fena.

Na sastanku će biti razmatrana i nedavno puštena u rad baza podataka o donatorskoj pomoći u jugoistočnoj Europi (SEEDAD) Vijeća za regionalnu suradnju. Kao jedna od aktivnosti na koordinaciji donatora, SEEDAD predstavlja online platformu za donatore i korisnike pomoći u obliku baze podataka radi usklađivanja budućih aktivnosti.

Glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju Goran Svilanović novinarima je kazao da RCC ove konferencije organizira jer neke sektore financiraju brojne agencije, a neki kao što su zdravstvo i obrazovanje ostaju bez podrške.

– Želimo izravnu komunikaciju, da se dogovorimo gdje je i koja vrsta pomoći potrebna – istaknuo je Svilanović.

Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović je također naveo da će ovaj donatorski skup iskoristiti da bi sagledali što je suradnja koju zemlje regije imaju s donatorima, s regionalnim razvojnim organizacijama i inicijativama da se ne bi “duplirali”.

– Želimo vidjeti kako novac koji dobijemo od donatorske zajednice usmjeriti u ono što su potrebe regije i sagledati Europsku uniju kao organizaciju koja daje najviše novca, na koji način te projekte koje sprovodimo usmjeriti na članstvo u Uniju – rekao je Pejović.

Dodao je da će povezivanje mladih, ekonomske teme, investicije i zapošljavanje biti na dnevnom redu trećeg koordinacijskog sastanka donatora na zapadnom Balkanu.

Sastanku se odazvalo više od 100 sudionika, a okupio je glavne donatore aktivne na zapadnom Balkanu, predstavnike provedbenih agencija, međunarodnih financijskih institucija, kao i predstavnike vlada sa zapadnog Balkana, međunarodnih institucija i organizacija civilnog društva./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer