Sarajevo neće suditi Tigru za ubojstvo generala Vlade Šantića

Vrhovni sud Federacije BiH odbio je kao neosnovan prijedlog Tužiteljstva Unsko-sanske županije o prijenosu mjesne nadležnosti na drugi županijski sud u Federaciji BiH u predmetu ”Hamdija Abdić i drugi”, objavio je BHRT.

Tako će se predmet protiv Hamdije Abdića Tigra i drugih uhićenih zbog sumnje da su odgovorni za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića nastaviti voditi pred pravosudnim institucijama u Unsko-sanskoj županiji.

Novo ročište o određivanju pritvora koje traži bihaćko tužiteljstvo za sada nije zakazano. Naime, tužiteljstvo je tražilo pritvor, što je Županijski sud u Bihaću odbio, a zatim je Kazneno vijeće toga suda isti zahtjev vratilo na ponovno odlučivanje.Tom prilikom je županijski tužitelj i tražio izuzeće bihaćkoga suda.

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhitili su Hamdiju Abdića Tigra i još četiri osobe 11. prosinca prošle godine zbog sumnje da su odgovorni za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića.

Šantić je ubijen 8. ožujka 1995. godine, nakon što su ga iz Hotela Sedra odveli pripadnici jedinice za koju se u istrazi navodi da je njom zapovijedao Abdić. Šantić je bio general HVO-a i zapovjednik 101. pukovnije. Jedan je od osnivača HDZ-a u Bihaću i bivši potpredsjednik stranke. Hamdija Abdić Tigar bio je zapovjednik 502. viteške brigade Petoga korpusa tzv. Armije RBiH, a sada je vijećnik SDA u Gradskom vijeću Bihaća.

(www.jabuka.tv)

more recommended stories