SARAJEVO NE DAJE NI MARKE: Zašto je političkom Zagrebu sigurno zbrinjavanje stranog političkog otpada toliko važno?

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u srijedu da to nije ništa neuobičajeno. ‘‘To je procedura, zna se kako to ide, odgovarajuće službe rade procjenu, predlažu Vladi, Vlada donosi odluku… Dakle, ništa novo i ništa neuobičajeno”, istaknuo je.

U članku VI. Zakona o pravima Predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti navodi se da ‘‘Predsjednik Republike Hrvatske koji je po prestanku obnašanja dužnosti, … nastavio korištenje prava na fizičku zaštitu sukladno posebnim propisima, na teret državnog proračuna Republike Hrvatske, nastavlja korištenje tog prava i nadalje u istom opsegu i može ga koristiti trajno‘‘.

Portal Direktno stoga je kontaktirao bivšeg predsjednika Ivu Josipovića te Stjepana Mesića kako bi istražili koriste li oni policijsku zaštitu, a time i otkrili kakvog su mišljenja bivši visoki dužnosnici po pitanju vlastite sigurnosti.

Ili ne ili ‘doživotno‘ 

Ivo Josipović u razgovoru za Direktno istaknuo je kako ne koristi policijsku zaštitu te kako ju je koristio samo tri mjeseca nakon isteka predsjedničkog mandata što je propisano zakonom. Odrekao se i ureda bivšeg predsjednika te dva državna službenika, osobnog vozača i službenog osobnog vozila, na što je također imao pravo prema Zakonu o pravima Predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.

Međutim, to nije slučaj s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, koji bez policijske zaštite ne odlazi nigdje. Kako je potvrđeno, on policijsku zaštitu još uvijek koristi, a na pitanje koliko dugo ju planira koristiti odgovoreno je: ‘‘Doživotno!‘‘.

Također, ‘‘zbog njegove sigurnosti‘‘ nisu htjeli odgovoriti na pitanje o kojem broju djelatnika MUP-a je riječ.

Podsjetimo, drugi mandat Stjepana Mesića istekao je 18. veljače 2010., kada ga je na toj funkciji naslijedio Ivo Josipović. Mesić je nakon Pantovčaka koristio Ured bivšeg predsjednika u vili u Grškovićevoj ulici u Zagrebu, a nakon ukidanja njegova ureda nekretninu je preuzelo Ministarstvo državne imovine. Bivši predsjednik Mesić iskoristio je sve pogodnosti koje su mu prema zakonu propisane pa tako i ured uz kojeg su došli i dva državna službenika, osobni vozač i službeno osobno vozilo.

Međutim, iako se svega ostalog morao odreći, čini se kako to ne planira učiniti s policijskom zaštitom koju očito planira koristiti doživotno.

Uzmemo li u obzir da je Mesićevo predsjedništvo završilo prije 13 godina plaće, dnevnice, smještaj, avionske karte… i ostali troškovi djelatnika MUP-a zasigurno se penju na stotine tisuća eura , a sve to plaćaju građani iz svog džepa.

Grabar-Kitarović, s druge strane, još uvijek je ‘‘friška bivša predsjednica‘‘, jer njen mandat je završio prije tri godine, a uz to je i visoka dužnosnica Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koja često boravi u inozemstvu. Stoga to što je Andrej Plenković u ljeto 2020. zbog izvanrednih okolnosti produljio Grabar-Kitarović status štićene osobe razumljivije je od nekoliko policajaca koji hodaju naokolo s umirovljenim Mesićem.