Published On: Sub, pro 29th, 2018

Sarajevo na vrhu liste po krađama vozila

Automafija u BiH godinama je veliki problem kako za policiju tako i za građane. Alati koje kradljivci koriste pri krađi vozila visoko su sofisticirani i upravo zbog toga lopovi su uvijek korak ispred policije, a stručnjaci kažu kako jednostavno ne postoji auto koji je nemoguće ukrasti.

Pitanje je samo koliko je vremena potrebno potrošiti kako bi se, u svakom smislu, vozilo “otključalo”. S druge strane, neki stručnjaci mišljenja su da ni kriminalci nisu toliko “moćni”, nego su samo dovitljivi i koriste slabosti sustava. Kao “lijek” navodi se kako država treba stati iza policije i kvalitetno je opremiti, piše Večernji list BiH. Automafijašima treba uzvratiti udarac.

Nekoliko vrsta zaštite

Najčešće se kradu automobili marke Volkswagen, BMW i Škoda. Zato se građanima i preporučuje da u svoja vozila ugrađuju nekoliko vrsta zaštite, softverske i fizičke, kako bi lopove odvratili od toga da uopće krenu u krađu vozila. Pljačkaši u svom pohodu ne prezaju ni od čega, a zoran dokaz toj tvrdnji je nedavno hladnokrvno brutalno ubojstvo dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su živote izgubili tako što su na njih iz automatske puške pucali pljačkaši automobila. Za ubojicama se još traga. Očekivano, Sarajevo je na vrhu liste po krađama automobila. U SŽ-u se u 2017. dogodilo 87 krađa vozila više nego u svim ostalim županijama FBiH i RS-u zajedno.

Broj krađa u padu

Vijest koja možda daje nadu da se država ipak trudi i ulaže napore kako bi automafijašima uspjela stati ukraj jest to da je, statistika kaže, broj kaznenih djela ove vrste u padu. Akcije uhićenja pripadnika automafije sve su češće. Najobuhvatnija je akcija kodnog naziva “Volan”, gdje su podignute optužnice protiv 27 osoba koje dolaze iz obaju bh. entiteta. Tereti ih se da su naoružani i maskirani krađe izvršavali specijalističkim alatom i priborom, uz uporabu radiopostaje podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanja policije. Ukradena vozila, više od 200, skrivana su uglavnom na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca, a od vlasnika vozila kasnije je iznuđivan otkup./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare