SARAJEVO: Komemoracija i sahrana Envera Dizdara sutra u podne na groblju Bare

U ponedjeljak, 24. prosinca, u 12:00 sati u Komemorativnom centru groblja Bare u Sarajevu će biti održana komemoracija za iznenada preminulog novinara i publicistu Envera Dizdara. Sahrana će na istom groblju biti obavljena u 13 sati
‘Ovdje se ne živi samo da bi se živjelo. Ovdje se ne živi samo da bi se umrlo. Ovdje se i umire da bi se živjelo. ‘(Mak Dizdar)
Enver Dizdar (8. lipnja 1944., Sarajevo) novinar, likovni kritičar, komentator, reporter i putopisac, preminuo je u petak od posljedica srčanog udara.
Bio je urednik u sarajevskim listovima Oslobođenje, Svijet, Večernje novine, VEN, Dani, sarajevski ratni dopisnik dnevnika Nova Bosna, glavni i odgovorni urednik njegova nedjeljnika Eurobosna (Frankfurt, Njemačka), dopisnik za Skandinaviju svih izdanja NIŠRO Oslobođenje, te dopisnik Jugoslavenskog programa Švedske radio-televizije iz Jugoslavije.
Od 1993. je radio kao nezavisni novinar, scenarist i aktivni djelatnik u kulturnim aktivnostima.
Više puta je nagrađivan najvišim novinarskim nagradama. Publicist – Monografija “Franjo Komarica u obrani ljudskog dostojanstva” – kandidatura za Nobelovu nagradu za mir, Monografija “Slovo Makovo / Slovo o Maku”, autor ili koautor, priređivač i urednik svih publikacija u izdanju Fondacije Mak Dizdar, autor četvorojezičke turističko publikacije, eseističke monografije “Dobrodošli u Sarajevo” (četiri izdanja). Filmski i TV scenarist, autor dva otkupljena scenarija za igrani film i pedesetak snimljenih i emitiranih dokumentarnih filmova i tv serija. Među njima i autor scenarija za dugometražni
dokumentarni TV-film za Švedsku televiziju – “Bosna od pamtivijeka do danas” i za kratki film-esej “Biti u Bosni”, premijerno prikazan prilikom otvaranja bh.. veleposlanstva u Washingtonu i prikazivan u godinama nakon posljednjeg rata diljem svijeta.
Jedan je od osnivača, 1992., asocijacije Fondacija Kulin ban – Matica bosanska. Osnivač i od 2000., predsjednik Upravnog odbora Fondacije Mak Dizdar u Sarajevu i multimedijske, kulturno-turističke institucije Makova hiža u Stocu.
(DEPO / em)

more recommended stories