Published On: Sub, pro 6th, 2014

Sarajevo: Izvanredni kongres SDP-a bira Lagumdžijinog nasljednika

U Sarajevu se održava izvanredni kongres SDP BiH na kojem će biti izabrani novi predsjednik i rukovodstvo ove stranke.

Pojedini kandidati za novog predsjednika SDP-a dali su izjave za medije u kojima su izrazili svoja očekivanja od današnjeg kongresa.

Jedan od njih Nermin Nikšić kazao je kako nije došao da izgubi. Zanimljivo je da se on, kako izviještava “Avaz” obrušio na medije koji su, kako je rekao, “pljuvali po kandidatima ali i po stranci”.

– Svaka priča da su članovi SDP-a i delegati kongresa izmanipulisani predstavlja vrijeđanje ove stranke, rekao je Nikšić.

Selim Bešalgić je izjavio da kandidati trebaju razmisliti svojom glavom za koga će glasati.

-Treba smiriti strasti, a onoga tko na kraju bude izabran, ja ću podržati. Mislim da nam je važnije graditi povjerenje unutar stranke ali i s drugima, rekao je Bešlagić.

Besima Borić je rekla kako se stranka prije svega treba suočiti sa krizom u koju je upala.

– Moramo se okrenuti članstvu, vratiti mu povjerenje u političku aktivnost, te omogućiti da odlučuje o daljim kretanjima SDP-a.

Inače, u utrci, koja se odvija u sjeni sumnji u režiranost izbora, nalazi se pet kandidata: Selim Bešlagić, Besima Borić, Nermin Nikšić, Svetozar Pudarić i Mirko Pejanović. Prema očekivanjima, najviše šanse ima aktualni premijer FBiH Nermin Nikšić.

Također, između 246 kandidata bit će izabran novi sastav Glavnog odbora, koji treba imati 121 člana, dok je 21 kandidat u utrci za Nadzorni odbor. Potom bi trebao biti razmatran prijedlog izmjena Statuta. Kako je priopćeno iz SDP-a, na kongresu će biti 558 delegata i 130 gostiju.

Današnji događaj bit će kulminacija velikih previranja unutar stranke kojima je bh. javnost svjedočila u razdoblju nakon izbora. SDP je, naime, doživio nezapamćeni izborni krah, s obzirom na to da je broj glasača stranke pobjednice iz 2010. godine smanjen za više od tri puta.

Najviše kritika pretrpjelo je uže rukovodstvo stranke s predsjednikom Zlatkom Lagumdžije na čelu

Dosadašnji predsjednik Zlatko Lagumdžija već je 17 godina na čelu SDP-a i još nije potpuno jasno hoće li nakon ovog kongresa ostati u političkom životu i, možda, iz sjene upravljati strankom, piše Avaz./HMS/