Published On: Sat, Sep 12th, 2015

SARAJEVO: Islamska država prijeti ambasadama Japana i Arabije u BiH!

SARAJEVO – Veleposlanstva i rezidencije Japana i Saudijske Arabije u BiH pod izravnom su prijetnjom napada pripadnika Islamske države (IS), zbog čega su bh. sigurnosne agencije maksimalno pojačale mjere osiguranja ovih diplomatsko-konzularnih (DKP) predstavništava u Sarajevu, saznaju “Nezavisne”!
Naša saznanja u petak su dobila potvrdu u Ministarstvu sigurnosti BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, ali i u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH, kao iu Veleposlanstvu Japana u BiH, koja je dobila upute o “ponašanju” od Ministarstva vanjskih poslova svoje države.
“Točno je da smo dobili zahtjev za pojačanje mjera osiguranja rezidencija i veleposlanstvo Japana i Saudijske Arabije nakon informacija o mogućim napadima IS na diplomatske misije ovih država u BiH. Verbalne note išle su preko Ministarstva vanjskih poslova”, potvrdio je Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Da je prijetnja ozbiljna i nimalo bezazlena, potvrđuje i sama činjenica da su diplomatska predstavništva ovih država označena kao mete u magazinu “Dabik” (Dabiq), online izdanju Islamske države, putem kojeg ova teroristička organizacija širi svoju propagandu i regrutira nove članove.
Japanski šef diplomacije Fumio Kishida izjavio je stranim medijima da su već poslane upute diplomatskim misijama Japana u BiH, ali iu Maleziji i Indoneziji, koje su također meta IS.
Vilić, pak, navodi da, u ovom trenutku, nema informacija o drugim potencijalnim metama u BiH.
“Pratimo situaciju, permanentno razmjenjujemo podatke i poduzimamo potrebne radnje”, zaključio je direktor Direkcije.
Ministar sigurnosti Dragan Mektić ističe da bh. vlasti i agencija “prate stanje” te da su u kontaktu sa svim veleposlanstvima u BiH.
“Gdje god postoji takva opasnost, mi ćemo djelovati. U ovom trenutku mogu potvrditi da su to veleposlanstva Japana i Saudijske Arabije i da smo u dogovoru s njihovim predstavnicima pojačali mjere zaštite tih veleposlanstvo”, rekao je Mektić u petak.
Šefa bh. diplomacije Igora Crnatka u petak smo zatekli na konferenciji u Budvi. U kratkoj telefonskoj izjavi poručio je kako je vrlo važno da svi DKP i svi veleposlanici u BiH budu zaštićeni na odgovarajući način.
“U tom kontekstu, mi ćemo učiniti sve da maksimalno obezbijedimo strana veleposlanstva i veleposlanike”, poručio je Crnadak.
O kakvom se stupnju opasnosti radi, pak, vidjećemo u narednom razdoblju. No, nema nikakve sumnje da će predstavnici bh. vlasti i sigurnosne agencije morati odlučno djelovati, naročito u kontekstu pojačanog migrantskog vala u BiH kao posljedica izbjegličke krize.
Sama činjenica da IS u svojoj propagandi navodi strane misije u našoj zemlji kao svoje potencijalne mete zapravo potvrđuje sve izvjesniju mogućnost njihovog prisustva i na teritoriju BiH.
Tko je i što je “Dabik”
Prvi broj magazina “Dabik” objavljen je u srpnju 2014. godine, na više jezika, uključujući i engleski.
U uvodniku piše da su ime magazinu dali po gradu Dabika, na sjeveru Sirije, koji se spominje u hadisu o Armagedonu. Navodno, Dabik je mjesto “gdje će se konačno susresti muslimanske i kršćanske vojne snage”.