SARAJEVO I DALJE SRAMOTI BIH: Treći dan ponižavanja američkih institucija, treći dan izmišljanja izjava kongresmena…

“Kako komentirate zaključke američkog kongresa gdje je rečeno da Milorad Dodik i Dragan Čović u ovom trenutku predstavljaju najveće kočničare političkih i integrativnih procesa u Bosni i HercegovinI?”

 

Vijesti.ba su kao žena s menstruacijom, ponekad krvare” – komentar Hebibović Nihada na rad vlastitog portala.

 

Pitanje je to koje je novinar Hebibović, s portala Vijesti.ba Safe Oručevića postavio Muhamedu Filipoviću.

Kojem je podmetnuo lažnu sugestiju da su kongresmeni rekli što Hebibović tvrdi da su rekli. Iako nisu. Niti jedan kongresmen to nije kazao. Nema takvog zaključka.

 

Potom je Nihad Čolpa, stanoviti simpatični mladić iz  GS-a kojeg u šali zovu predsjednikom stranke, protestirao, zašto drugi mediji u državi ustaju protiv produkcije antiameričkih vijesti koje producira Građanski savez. Valjda bi svi mediji u državi trebali podržati GS-ovu praksu izmišljanja izjava američkih kongresmena.

 

 

Građanski savez ima pravo biti potpuno psihotična stranka. Što svakim danom i čini, uveseljavajući učmalu BH političku scenu. Nitko ne može zabraniti GS-u ponižavanje američkih kongresmena, lažiranje izjava Cormackove, ako  to GS doista želi.

Međutim institucije BIH koje su od javnog interesa, poput FENE, BHRT-a, Federalne TV. zakonski ne smiju objavljivati lažne vijesti. To je kršenje i etičkog kodeksa i BH zakona. RAK takve stvari kažnjava.

Što da je GS objavio kako Kongresmeni zaključuju kako je porast pedofilije u SDA vidan, bi li tada to FENA i Federalna TV objavili? Ili bi prozreli očitu propagandu u strahu od gazde? Stranke demokratskog amaneta.

BHRT i Fena prenijeli su izmišljene navode kao istinite. Time su se novinari koji rade na tim medijima prokazali kao nesposobni za nazrijeti gdje leži laž. Gdje je stvarni fake news.

Time su državne institucije, što javni mediji jesu, također zauzeli jasan antiamerički stav, prenijevši lažne antiameričke vijesti, nastavljajući s ponižavanjem US institucija.

I dok traje antiamerička invazija “boljeg dijela BIH” ,  (to je onaj dio u kojem se o trošku BH građana snimaju epski filmovi u čast El Mudžahida, ali se ne smije objaviti da su pripadnici te postrojbe ABIH izvršili napad na WTC tornjeve), i dok traje dakle napad  na američke kongresmene, i to samo 15 dana nakon što je medijsko Sarajevo zloupotrijebilo prijem u US ambasadi, izmislivši izjave Wigemarka, Cormackove i Palmera, kada su pokšali uvjeriti javnost lažnom tvrdnjom kako “je dana nedvojbena potpora rušenju Doma naroda “u čemu je također sudjelovao Hebibović, ministarstvo sigurnosti BIH i Dragan Mektić se ne oglašavaju, iako bi ovakav medijski rat bošnjačkih nacionalista protiv USA mogao naštetiti ne samo Bošnjacima nego cijeloj BIH.

Naprosto će nas US gurnuti potpuno u stranu. Kao potpuno neozbiljnu državu.

Jučer je klix.ba potpuno izmislio izjavu Borjane Krišto koja navodno tvrdila za klix: “Baš me briga što misli State Department”.

Pozivom Borjani Krišto dokazali smo da Klix laže. No klix.ba je privatni portal u službi jednog nacionalizma, i sam bira kakav nacionalizam želi prenositi. Valjda onaj koji ga i plaća.

Isti dan smo pozvali hrvatske tvrtke, posebno tvrtke u hrvatskom društvenom vlasništvu poput Eroneta,  da odmah prestanu s financiranjem takvih medija.

U daljnjem razdoblju pratit ćemo sve bošnjačke nacionalističke medije, koji budu producirali antihrvatske kampanje i huškali na dokidanje prava Hrvatima te pozivati hrvatske tvrtke da prestanu s oglašavanjem na istima.

Ukoliko ne prestanu pozvat ćemo na bojkot korištenja proizvoda tih tvrtki. To je naprosto naša građanska dužnost.

Aktivizam protiv onih medija koji žele  uskratu naših građanskih prava.

Iz odgovornosti ne samo prema svom narodu, nego i iz respekta američkim dužnosnicima. Koje je Sarajevo ponovno odlučilo poniziti.

Zanimljivo je da svo vrijeme portal Darka Brkana analiziraj.ba, ili pak istinomjer.ba, niti portal zurnal.info niti Bruka, koji dobijaju ogromne pare od USAID-a da prate i dešifriraju lažne vijesti, ne reagiraju na brutalna poniženja US institucija u BIH, ne vidimo niti da njihova stranica raskrinkavanje.ba analizira, secira, etiketira i proziva dotične a  zaklinju se kako “putem rigorozne provjere medijskih informacija, javnosti žele predočiti činjenice koje će poslužiti za jasno razlikovanje kredibilnih od nekredibilnih medijskih izvora”.   Iako ih plaća USAID. Da budu “nezavisni”. USAID koji je američka institucija.

Kako US ambasada u BIH još uvijek ne reagira, Bosnom i Hercegovinom, među njenim narodima, i građanima, širi se strah da Ambasada u Sarajevu nema jednak odnos prema svima u BIH. Ili je veća vjerojatnost  da lokalni uposlenici Bosanci u Sarajevu ne prevode US ambasadi u Sarajevu što se događa.

Nadamo se stoga da ćete ovaj tekst poslati na adrese drugih američkih ambasada u okruženju, ili na adrese američkih prijatelja koje poznajete u svijetu. Kao i na adrese američkih institucija koje se bave ovom problematikom.

Hvala na aktivizmu unaprijed!

Poskok.info