Published On: Ned, svi 28th, 2017

SARAJEVO BUSINESS FORUM – Osam godina virtualnog uspjeha: Milijarde velikih, praznih obećanja

Završen je još jedan „Sarajevo Business Forum“ (SBF), skup koji su i ovoga puta obilježila obećanja o milijunskim ulaganjima u našu zemlju. Dnevni avaz podsjeća kako je u ime organizatora, BBI banke, generalni direktor Amer Bukvić još 2010., nakon održanog prvog SBF-a, izjavio da je u BiH „otvorena nova stranica povijesti”.

190 projekata

No, „Sarajevo Business Forum“ je skup velikih obećanja, piše sarajevski list. Okupe se gosti iz regije, Turske, nekih od arapskih zemalja i pričaju. I tako već osmu godinu. Svake godine najave najmanje 150 projekata, ove ih je bilo čak 190. Mediji se poslije utrkuju u izvještavanju i pišu: „Jedan od velikih i važnih investicijskih projekata u dva dana je okupio 1.600 gostiju. Investitorima je ove godine predstavljeno 190 projekata”.

Na sesijama međunarodni i domaći investitori razmatraju povezivanje šire regije istočne Azije i jugoistočne Europe te središnje i zapadne Azije s našom regijom. Poseban dio posveti se i ulozi europske perspektive u ekonomskom razvoju. I tako osam puta. Pa se „skoro svi sudionici slažu da je BiH svojim prirodnim resursima pogodna za ulaganja, ali da komplicirana administracija predstavlja problem“. I tako osam puta.

Koliko je SBF uspješan, koliko je od silnih obećanja ispunjeno, možda najbolje oslikava izjava Gorkana Bozkurta, direktora grupe turskih kompanija.

– Konkretno, s naše strane nemamo neki projekt koji je u toku, ali siguran sam da će biti u budućnosti – rekao je Bozkurt na zatvaranju 8. SBF-a.

Na kraju dvodnevnog ili trodnevnog skupa svako svojim putem. Ima razlike i u tome je li riječ o izbornoj godini. Ako je, primjećuje autor teksta, izborna godina, SBF pohode svi. Naravno, prednost ima prvi u Bošnjaka Bakir Izetbegović, lider SDA, jer je on politički mentor, mecena direktoru BBI-ja Ameru Bukviću, malezijskom studentu, tvrdi Dnevni avaz.

Namaknuti glasove

Još od 2010. godine na „Sarajevo Bisiness Forumu“ govorilo se o velikim projektima iz poljoprivrede, energetike, obrazovanja, financija, građevinarstva, turizma i drugih razvojnih sektora. Stanje na terenu pokazuje da se radilo tek o predstavljanjima projekata, pričama koje samo lijepo zvuče. Prema svemu sudeći, cilj „Foruma“ je da, ovisno o potrebama, pojedinim političarima i njihovim strankama praznim obećanjima namakne glasove na izborima.

Tako je 1. SBF bio u funkciji predizborne kampanje Harisa Silajdžića i Stranke za BiH. Ali, to im nije pomoglo. Birači su prepoznali da im se prodaje magla, te su SBiH i Silajdžića kaznili na izborima. Potom je uslijedila promocija lidera SDA Bakira Izetbegovića, pa onda lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, pa ponovo Izetbegovića.

Potencijalnim stranim investitorima za to je vrijeme prezentirano oko 450 virtualnih projekata, navodno vrijednih više desetina milijardi eura. No, prema dostupnim podacima, od 2010. godine do danas u BiH nije realiziran nijedan konkretan projekt, odnosno investicija, kao rezultat izravno dogovorene suradnje na „Forumu“, tvrdi list.

U jeku predizborne kampanje 2010. BBI banka organizirala je SBF, na kojem je prezentirano čak 157 projekata, prema procjenama SBF-a vrijednih više od 11,5 milijardi eura.

Politička promocija

Godinu poslije, na investicijskoj konferenciji potencijalnim investitorima predstavljena su 153 projekta u vrijednosti od 14,7 milijardi eura. Kao i prethodne godine, opet su najavljivani projekti iz oblasti energetike, turizma, poljoprivrede, ulaganje u infrastrukturu…

Slično je bilo i 2012. godine. Prezentirano je 138 projekata, za čiju je realizaciju bilo potrebno 8,5 milijardi maraka. No, osim parade i političke promocije, tada za lokalne izbore, Izetbegovića, Lagumdžije i SDP-ovih i SDA-ovih ministara u Vladi Federacije BiH, naša država ostala je bez ikakvih konkretnih stranih ulaganja.

„Forum“ 2013. nije bio baziran na obećanjima i investicijama. Te godine biznismeni nisu mogli kandidirati projekte potencijalnim financijerima. Suština „Foruma“, kako je tada objašnjeno, bila je dijalog o stvaranju pozitivnog investicijskog okruženja!?

Nadalje, 2014. godine tijekom SBF-a potpisan je memorandum kojim je obećano otvaranje 600.000 novih radnih mjesta u zemljama regije. Potpisnici sporazuma bili su predstavnici “Hassama” – Državnog programa za sigurnost hrane Katara, Islamske razvojne banke, BBI-ja te lanaca supermarketa u Saudijskoj Arabiji i Katara.

Godine 2015. SBF je održan pod motom “Jedna regija, jedna ekonomija”. Tada su prisustvovali lideri regije koji su bili složni da treba stvarati poslovnu klimu kako bi se privukao strani kapital koji, kako su tvrdili, „kuca na vrata“.

Zatim, 2016. godine obećana su ogromna ulaganja u energetske projekte koje, također, nikada nismo vidjeli, pa kako onda vjerovati u ovogodišnja i 190 projekata.

Kontroverzni El-Šidi najveći arapski investitor

Najveća arapska investicija u BiH, uz čije se poslovanje vežu imena Bukvića i Izetbegovića, jeste ulaganje kontroverznog saudijskog investitora Sulejmana el-Šidija, koji je u Sarajevu sagradio “Sarajevo City Center” te kupio sarajevski hotel „Bristol“.

No, ovaj projekt godinama prate brojne afere, od sumnjive privatizacije „Magros Veletrgovine” i „Magros Export-Importa”, kršenja ugovora o privatizaciji, probijanje rokova… O kakvim se investitorima radi, pokazuje i činjenica da je krajem ožujka ove godine El-Šidi, bez zakonom propisane uporabne dozvole, otvorio samo dio “Sarajevo City Centera”, a da je ostatak objekta još u izgradnji. Hotel „Bristol“ kupio je tako što je podigao kredit kod BBI banke, založivši imovinu „Magrosa“. Također, El-Šidi je “Bristol” kupio za šest milijuna maraka, i to nakon što je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo ranije u hotel uložio pet milijuna KM, podsjeća Avaz./HMS/