Published On: Pon, kol 6th, 2018

SARAJEVO Bivši pripadnici AID-a na saslušanju?

Istražitelji Agencije za istrage i zaštitu saslušali su u proteklim mjesecima na desetine osoba u okviru nove istrage o političkoj likvidaciji Nedžada Ugljena, nekadašnjeg drugog čovjeka bošnjačke tajne službe , koji je ubijen 28. rujna 1996. godine u Sarajevu, otkriva “Dnevni avaz”.

SIPA sprovodi istragu i vrši provjere prema naredbi Tužiteljstva BiH, što je iz ove agencije i službeno potvrđeno, ali bez dodatnih pojašnjenja zbog tajnosti istrage.

Kako neslužbeno saznaje “Avaz”, SIPA saslušava prve ljude i agente bivšeg AID-a čiji je Ugljen bio zamjenik direktora, a posjeduju određene informacije o razlozima ubojstva.

Nedavno je iskaz dao i Kemal Ademović, bivši direktor AID-a, ali nije poznato u kojoj ulozi, svjedoka ili osumnjičenika, s obzirom na njegove motive i ulogu u političkim likvidacijama.

U istrazi o ubojstvu Ugljena ključni svjedok, najvjerovatnije, je Nedžad Herenda, bivši pripadnik zloglasne paravojne formacije “Ševe”, koji se nalazi u Holandiji, a odbijen je zahtjev za njegovim izručenjem BiH po optužbama za zločine nad Srbima u Velikom parku u Sarajevu.

Herenda, prema informacijama “Avaza”, nikada nije ispitivan na okolnosti likvidacije Ugljena, ali ni za zločine u Velikom parku.

Tužiteljstvu BiH je u travnju prošle godine ponovo formiralo predmet i otvorilo službenu istragu koja se odnosi na Ugljenovo ubojstvo.

Predmet je prošle godine vraćen u nadležnost Tužiteljstva BiH, koji se aktiviralo u istrazi tek odlaskom Gorana Salihovića, smijenjenog glavnog tužitelja BiH.

U ranijim istragama svi svjedoci u ovom predmetu ispitivani su isključivo u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, koje nikada nije do kraja dovelo slučaj.

Izvještaj SIPA uskoro bi trebao biti gotov i proslijeđen Tužiteljstvu BiH.

Dnevnik.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x