Published On: Sri, lip 15th, 2016

ŠAPTAČ SRBIMA: Što je Putin šapnuo Vučiću u Moskvi

Ovo je najozbiljnija kriza u odnosima Srbije i Zapada od kada je Aleksandar Vučić na čelu vlade, rekao je Tanjugu vanjskopolitički analitičar Boško Jakšić dodajui kako je primjetno do ovakvog razvoja događaja došlo po povratku Vučića iz Moskve.

Jakšić ukazuje kako je Vučić donedavno dobijao potporu sa Zapada i pohvale zbog EU integracija, zbog pregovaranja s Prištinom bez obzira na zastoj, od međunarodnih financijskih institucija za konsolidaciju, ekonomsku i finansijsku… Zato smatra kako to što je Vučić otkazao posjet SAD ima ozbiljniji povod.

Otkazivanje posjeta SAD-u ima ozbiljan povod

Otkazivanje posjeta je, prema njegovim riječima, potvrda kako su se stvari zaoštrile.

“Nadam se kako će sugovornici s obje strane otvoriti pregovore kako bi izašli iz ovoga što je nesumnjiva kriza u odnosima”, rekao je on.

Smatra kako su se stvari pogoršale od vremena Vučićevog povratka iz Moskve.

“Od povratka Vučića iz Moskve i onih diplomatsko formuliranih zahtjeva Rusije kako očekuju ljude koji će braniti interese srpsko-ruskog savezništva i prijateljstva u novoj vladi, došlo je do poremećaja odnosa sa Zapadom”, smatra Jakšić.

Imajući u vidu strategiju “i EU i Rusija” očigledno je kako premijer mora balansirati. Mislim da je ta formula ‘i EU i Rusija’ na najozbiljnijem testu od kada je izmišljena”, izričit je Jakšić.

Janjić: Neće biti ozbiljnijih posljedica

“Dobro je što su sastanci s američkim i europskim dužnosnicima odloženi”, smatra politički analitičar Dušan Janjić i dodaje kako je na razgovore bolje otići po formiranju nove vlade, ali i administracije u SAD.

Janjić, takođe, kaže i kako SAD i Brisel ne ruše Aleksandra Vučića, jer bi time, “skočili sebi u stomak”. Dodaje kako u razgovorima sa američkim dužnosnicima ne bi bilo ničeg novog i “nije smak svijeta” sačekati izbor nove amdinistracije do studenoga.