ŠANTIĆ: Iako ima sredstava, izgradnja autoceste u Hercegovini je usporena

Nastavak izgradnje autoceste na Koridoru V-c ubrzao bi ekonomski opravak Federacije BiH – izjavio je za Hrvatski medijski servis (HMS) predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić.

On ističe da je izgradnja autoceste jako usporena i to na dionicama za koje su već osigurana sredstva, posebno kad je riječ o Hercegovini.

Na upit može li se nastaviti izgradnja autoceste bez povećanja trošarina na gorivo, koje su uvjet međunarodnih institucija za nove kredite, predsjednik GK FBiH kaže kako treba naći načina da se gradnja autoceste nastavi bez novih kreditnih zaduženja.

Prema svim analizama i istupima odgovornih ljudi iz JP Autocesta i Vlade FBiH, mi smo svoj kreditni potencijal za autocestu kod međunarodnih kreditora potrošili, te su nužna nova fiskalna opterećenja ako želimo koristiti ovaj model financiranja izgradnje. Smatramo da bi, ako ne za čitav projekt, onda za određene dionice, bilo korisno istražiti i mogućnosti financiranja izgradnje koji se ne temelje na kreditnom zaduženju”, kaže Šantić.