SANNINO ISKREN: BIH nije država i mora se ponašati kao odgovorna kolonija

SARAJEVO – Generalni direktor Direkcije Europske komisije za proširenje Stefano Sannino uputio je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi u kojem traži da BiH praktično “kapitulira” u pregovorima o dodatnom protokolu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, piše Oslobođenje.
Od BiH se traži da, povodom ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, omogući nastavak bescarinskog uvoza svega što se i sada bescarinski uvozi iz Hrvatske, ali i da proširi ovu povlasticu na cijelu EU, odnosno da zadrži višegodišnji nepovoljan položaj iz sporazuma CEFTA 2006, bez vlastitih mogućnosti za izvoz.
Sannino u pismu navodi da je BiH pregovore u okviru sporazuma CEFTA izvršila na svoju vlastitu odgovornost, te da je odgovorna i što se velika većina poljoprivrednih proizvoda animalnog porijekla neće moći izvoziti u Hrvatsku nakon njenog pristupanja EU.
“Do danas, vaša zemlja nije bila u stanju u potpunosti preuzeti EU zakonodavstvo u vezi s hranom, veterinarstvom i fitosanitarnim pitanjima i ugraditi ga u važeće zakone u vašoj zemlji. I sve to pored izdašne EU financijske podrške i stručnih savjeta, te praktičnih preporuka Europske komisije”, istaknuo je Sannino.
Prema njegovim riječima, znatna EU sredstva planirana su za poljoprivredni sektor BiH u okviru programa pretpristupne pomoći – IPA 2, čime se želi pomoći poljoprivrednicima i proizvođačima da dodatno poboljšaju konkurentnost svojih proizvoda na tržištu EU.
Navodeći da je EU metodologija još odranije jasno obrazložena, Saninno je poručio da će se Europska komisija, čim BiH prihvati ovaj princip, obvezati da ocijeni i razmotri bilo koji dodatni prostor za pregovaranje o povećanju kvota za izvoz iz BiH šećera, ribe i vina.