Published On: Pon, lis 22nd, 2018

Sanaderu 2,5 godine zatvora za ratno profiterstvo, oslobođen za aferu HEP – Dioki

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u ponedjeljak je u ponovljenom suđenju proglašen krivim u slučaju Hypo i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora.

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkoga Županijskoga suda Jasna Galešić koja je ustvrdila da Sanader državi treba vratiti tzv. nepripadnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna, javlja Hina.

aferi Hypo Uskok Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protuvrijednosti od 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.

Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter.

Od ’94. do ’95. za vrijeme Domovinskog rata, u vrijeme visoke inflacije, kada je Vlada teško pronalazila banke kod kojih bi se zadužila, kao pregovarač s Hypo bankom za kupnju zgrada veleposlanstava, umjesto djelovanja u interesu Hrvatske, a u namjeri pribavljanja imovinske koristi za sebe dogovorio da mu Hypo banka kao protuuslugu isplati 5 posto dogovorenoga zajma, 7 milijuna šilinga. 4. siječnja 1995. Hypo banka mu je isplatila 7 milijuna šilinga, čime je pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna, rekla je sutkinja Galešić.

Iskoristio je svoj položaj i ovlasti te počinio djela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva. Za kazneno djelo protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva izriče mu se kazna zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci.

U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. U državni proračun mora vratiti imovinsku korist koju je protupravno pribavio, dakle 3,6 milijuna kuna. U roku od 15 dana kad presuda postane pravomoćna dužan je podmiriti troškove postupka u iznosi od 6.452 kuna, odnosno ukupno 11.542 kune, rekla je sutkinja.

Nepravomoćna presuda za aferi HEP – Dioki – oslobođen krivnje

Ivo Sanader i Robert Ježić oslobođeni su krivnje u aferi HEP – Dioki.

Sanader je kao premijer, koristeći se činjenicom da je HEP u vlasništvu države, na traženje Ježića od Mravka (šefa uprave HEP-a, op.a.) zatražio da se povećanje cijena ne primjeni na Dioki. Mravak je pristao te je po traženju Sanadera na štetu društava u HEP-odlučio da se ne primijene povećane cijene, odnosno da Diokiju i Dini Petrokemiji budu umanjene za popust od 10 posto. Diokiju je time pribavljena imovinska korist od 1,954 milijuna kuna, a Dini Petrokemiji 1,8 milijuna kuna. Sanader je kao premijer, koristeći se činjenicom da je HEP u vlasništvu države, a na traženje Ježica od predsjednika uprave HEP-a zatražio da HEP odobri Diokiju u vlasništvu Roberta Ježića zajam od 15 milijuna kuna. Na to je Mravak pristao te, postupajući po traženju Sanadera, protivno odredbama HEP-a bez odluke društva zaključio ugovor o zajmu, rekla je sutkinja u obrazloženju oslobađajuće presude.

HEP je Diokiju isplatio zajam od 15 milijuna kuna, a 6. srpnja 2009. zaključio ugovor o zajmu s time da se rok povrata novca produži rok povrata do 31. rujna 2009. Dioki je novac vratio tek početkom listopada 2009., rekla je sutkinja Galešić, pa dodala kako troškovi postupka protiv Sanadera u aferi HEP-Dioki padaju na teret državnog proračuna.

HEP je uputila da svoj imovinski zahtjev ostvari u parnici.

Optužnica u ovom predmetu je bila protiv Sanadera, Ježića i Mravka. Bili su optuženi da su svjesno potakli Mravaka da Diokiju i Dini Petrokemiji odobre popust, čime su izbjegli povećanje cijena. Dioki je pozajmicu vratio, a Sanader i Ježić su negirali optužbe, a Mravak je prvo rekao da nitko nije utjecao, a potom je priznao da je popust naložio Ivo Sanader, rekla je sutkinja.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare