Published On: Fri, Jul 7th, 2017

Sanader: Ne vraćam se u politiku, ali ću nastaviti politički pisati

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u četvrtak na predstavljanju svoje knjige „Doba politike – knjiga 1.“ u Zagrebu, kako se ne vraća u politiku, ali da će nastaviti politički pisati jer smatra da je to važno za hrvatsku javnost.

Ocijenio je kako u Hrvatskoj postoji opasna pojava ‘izbjegavanja važnih tema’, koju je, pozivajući se na jednog teologa, nazvao “kultivirano neznanje”.

“Moramo imenovati pojave, nazvati ih pravim imenom”, naglasio je je Sanader, dodavši kako je njemu osobno važna rehabilitacija od “optužbi za koje nema i neće biti dokaza”

Sanader je istaknuo primjer nacionalnih manjina, čiji je pitanje otvorila njegova Vlada, ocijenivši da je izvukao jedan dio hrvatskog korpusa iz geta i pokazao da poštuje ‘njihovu drugost’.

“Ne trebamo se bojati manjina, bez obzira što smo imali krvavi Domovinski rat u kojem smo bili žrtva i pobijedili, jer nam one omogućuju da razumijemo sebe”, kazao je Sanader.

Osvrnuo se na odnos prema nasljeđu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, ocijenivši da je on nije vodio bitno drukčiju politiku od Tuđmana niti to, po njegovoj procjeni, radi današnje vodstvo HDZ-a.

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora i Sanaderov kolega i prijatelj Luka Bebić pohvalno je ocijenio Sanaderovu knjigu, rekavši da je Sanader nastavio Tuđmanovu politiku u novim okolnostima i s novim prioritetima, a to je prestanak ratne opasnosti i uvođenje Hrvatske u NATO i Europsku uniju.

Bebić je sebe politički svrstao u “tuđmanovce”, podsjetivši da se priklonio dr. Tuđmanu na prvim parlamentarnim izborima, jer ga je u to uvjerilo njegovo iznimno iskustvo, političko zaleđe i veliko povijesno znanje.

Franjo Tuđman je pozvao na ujedinjene svih Hrvata, uključujući one iz iseljeništva, u dijaspori, te je stvorio temelje za stvaranje slobodne hrvatske države i zato sam ja “tuđmanovac”, kazao je Bebić.

Dodao je kako je nekoliko dana nakon sastanka partije u Karađorđevu 1971. godine, koji je najavio progon Hrvatskog proljeća, on u Metkoviću s dr. Tuđmanom otkrio spomenik Stjepanu Radiću.

Luka Bebić je također ocijenio da je Sanader u svojoj knjizi povezao nasljeđe Starčevića i Radića s Tuđmanom.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, ocijenio je knjigu „Doba politike – knjiga 1.“ prvorazrednim političkim esejom kroz koji Sanader raspravlja o nadogradnji politike Franje Tuđmana.

Sanader je bio reformator, kazao je glavni urednik Večernjeg lista koji je nakladnik knjige. Njegova izjava ”Hristos se rodi”, kojom je pravoslavnim vjernicima čestitao Božić, simbolički je završetak Domovinskog rata, zaključio je Klarić.