Published On: Ned, lis 22nd, 2017

SAMOZVANI TUMAČI USTAVA Krug 99 i ove nedjelje obmanjivao javnost

“Krug 99” , sarajevska asocijacija za podvaljivanje bošnjačkoga hegemonizma kao europske vrijednote iz nedjelje u nedjelju obmanjuje javnost.

Tako je na današnjoj sesiji ove  udruge, tobož neovisnih intelektualaca, “prosvijetitelj” prof. Hazim Bašić “otkrio” kako se eto u posljednje vrijeme koriste krive interpretacije konstitutivnosti naroda.

-Prema Ustavu, konstitutivni narodi su ustavnotvorni narodi to jest oni koji su utvrdili Ustav BiH. Jedna izvedenice od tog pojma, koja je nedavno plasirana u politički prostor jeste pojam jednakopravnost naroda, koja nije ustavna i pravna kategorija, koja je jednakopravnost građana i individua, a ne nekih kolektiviteta – ustvrdio je profesor  Bašić.

___________Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

 

Bašić ovom tvrdnjom osim što neizravno pokazuje svoje opredjeljenje protiv jednakopravnosti naroda, u BiH, pokušava i obmanuti javnost.

Svako tko poznaje osnovne elemente daytonskog Ustava i političkog sustava BiH zna za postojanje ustavnih institucija koji potvrđuju ustavnu opredijeljenost prema jednakopravnosti konstitutivnih  naroda, odnosno kako Ustav(i) (državni i entitetski konstitutivne narode tretira(ju) kao jednakopravne.

Prvi element koji tomu svjedoči je institucija Predsjedništva BiH koja po Ustavu predviđa tri člana i to, ne tri građanina, tri indivude, već izrijekom jednog Bošnjaka, jednog Srbina i jednog Hrvata. Druga institucija koja pokazuje ustavnu opredijeljenost prema jednakopravnosti konstitutivnih naroda je Dom naroda, koji po Ustavu ima podjednak broj izaslanika konstitutivnih naroda, po pet  Bošnjaka, Hrvata i Srba. Zakon o Vijeću ministara, također, predviđa podjednak broj predstavnika tri konstitutivna naroda i  jednu ministarsku poziciju za ostale.

Na razini Federacije BiH federalni ustav predviđa predsjednika i dva dopredsjednika F BiH, ne iz reda građana, individua , već političara iz tri konstitutivna naroda- Bošnjaka, Hrvata i Srbina. Potvrda da Ustav konstitutivne narode smatra jednakopravnim je i Federalni Dom naroda, koji po Ustavu ima, također, jednak broj izaslanika u tri nacionalna Kluba, bošnjačkom, srpskom i hrvatskom- po 17. Dakle , ključne institucije, predstavničke, zakonodavne i izvršne vlasti BiH i eniteta kreirane su tako da jasno govore da su prema Ustavu(ima) tri naroda ne samo konstitutivna već i jednakopravna.

Konačno i odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića da proglasi neustavnim odredbe Izbornog zakona prema kojima su Bošnjaci mogli izabrati cijeli bošnjački klub Federalnog doma naroda, dvije trećine srpskog i jednu trećinu hrvatskog kluba, uz obrazloženje da je ne proporcionalnim predstavljanjem konstitutivnih naroda narušena njihova jednakopravnost demantira sarajevske tumače Ustava. A uprava ta ustavna jednakopravnost dva od tri naroda je “trn u oku” promotorima građanskog modela BiH, kojeg bi naivnima željeli podvaliti kao sredstvo za pretvaranje tronacionalne BiH u jednonacionalnu državu većinskog naroda.

Druga, u sarajevskoj političkoj i kvaziintelektualnoj javnosti često korištena mantra je ona o “hiljadugodišnjoj državnosti Bosne i Hercegovine”, koja je i danas spominjana. I to unatoč činjenicama da Bosna i Hercegovina, otkako je srednjovjekovna bosanska država nakon što je pala pod tursku vlast, a turski sultan ispod Jajca odsjekao glavu posljednjem bosanskom kralju Stepanu Tomaševiću, kroz povijest nikada nije bila samostalna država, sve do 1992.

Nakon razdoblja u kojem je bila dijelom Osmanskog carstva, BiH je anektirana od strane Austrougarske, potom je njezin teritorij bio dio Kraljevine SHS, pa kraljevine Jugoslavije. U komunističkoj Jugoslaviji BiH je bila jedna od njezinih federalnih jednica, a nezavisnost i međunarodno priznanje stekla je tek 1992., nakon čega je izbio krvavi rat okončan daytonskim mirovnim sporazumo i oktroiranim ustavom. I formalno i de facto BiH ni danas nije samostalna država, već međunarodni (polu)protektorat u kojem visoki predstavnik i dalje ima ovlasti suspendirati zakone, mjenjati oktroirani ustav te smjenjivati izabrane dužnosnike.

No zagovaratelji bošnjačkog unitarizma prema ovim činjenicama su i gluhi i slijepi, jer se ne uklapaju u njihove utopijske planove.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x