SAMOSTALNI SINIDIKATI BIH: Danas odluka o generalnom štrajku

Savez samostalnih sindikata će koristiti sve zakonom dozvoljene mjere sindikalne borbe da dođemo do prava radnika, da ne dozvolimo primjenu ovog nakaradnog zakona”, rekao je Šatorović.
Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović rekao je da će danas u Sarajevu biti održan sastanak svih predstavnika granskih sindikata koji će donijeti odluku o daljnjim aktivnostima nakon donošenja Zakona o radu, među kojima je moguć generalni štrajk na razini FBiH.
“Savez samostalnih sindikata će koristiti sve zakonom dozvoljene mjere sindikalne borbe da dođemo do prava radnika, da ne dozvolimo primjenu ovog nakaradnog zakona”, rekao je Šatorović.
Prema njegovim riječima, Sindikat ima još od ranije formuliran zahtjev u vezi sa smjenom Vlade FBiH.
“Sastanak ne isključuje i donošenje odluke o organiziranju prosvjeda ispred zgrade Vlade FBiH gdje će se tražiti smjena premijera Fadila Novalića”, rekao je Šatorović, javila je Srna.
Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH poručili su ranije da će sindikat zaštititi radnike i najavili mogućnost organiziranja generalnog štrajka na razini Federacije BiH s obzirom na to da novousvojeni Zakon o radu ruši prava radnika, a daje slobodne ruke poslodavcima.

more recommended stories