Published On: Mon, Jul 24th, 2017

Samo u BiH

Čak četiri općine u jugoistočnoj Hercegovini, Neum, Stolac, Ravno i Čapljina još ni danas, u 21 stoljeću nisu povezane dvotračnom magistralnom cestom. To je ne samo jedino takvo područje u Bosni i Hercegovini, već vjerojatno i u cijeloj Europi, piše Hrvatski Medijski Servis.

Od Čapljine do Neuma i Ravnog, ili od Stoca do Ravnog i Neuma vozi se uskim, tri i pol metra širokim putem koji, da tragedija bude veća nije presvučen asfaltom od kako je izgrađen 70-tih godina prošlog stoljeća.

Kada u Dračevu, prije graničnog prijelaza Doljani, skrenete ka Neumu, preko Svitave, Hrasana, Hutova i Gradca, trebat će vam sat vremena vožnje da bi ste stigli do bosanskohercegovačkog dijela Jadranske obaler. U ovim ljetnim mjesecima tom cestom kreću se kolone vozila u oba smjera i pravo je čudo kako na tako uskoj cesti nema prometnih nesreća. Putnički automobili još se i nekako mimoilaze, no kada iz suprotnog smjera naiđe autobus nastaju problemi, jer u tom slučaju najčešće vozač automobila mora voziti nekoliko stotina metara unazad do prve mimoilaznice.

-Nedavno sam se, zbog autobusa, čak pet puta vraćao u rikverc, na putu od Hrasna do Hutova. Vozio sam se pola sata, čas naprijed, čas nazad, ispričao je HMS-u jedan ogorčeni Zeničanin, koji je odlučio u Neum voziti preko Svitave.

Zbog stalnog prolongiranja nastavka izgradnje ceste Stolac- Neum, do sada je od ukupno 40, izgrađeno oko 8 kilometara od Neuma i toliko iz pravca Stoca, Neumljani su ogorčeni. Kažu kako gube stotine tisuća maraka jer mnogi turisti odustaju od dolaska u Neum kada čuju kakvom cestom trebaju voziti. Za ljetovanje u ovom jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru posljednjih godina poseban interes pokazuju Rusi. Najavljivali su dolazak zrakoplovima do Mostara, no kad su čuli da od Mostara dvotračnim putem mogu samo do Stoca, odustajali su.

– Ovo je prvo sramota, pa tek onda problem, kazao je HMS-u nedavno direktor neumskog hotela Zenit Ivan Lakić upitan za posljedice nepostojanja normalne asfaltne ceste od Neuma, ka unutrašnjosti zemlje.

I žitelji neumskog zaleđa ogorčeni su zbog prometne izoliranosti, zbog koje ljudi napuštaju ovaj kraj.

– Kad bi naši političari bili prisiljeni ovom cestom svaki dan odlaziti na posao i vraćati se, shvatili bi koliki je ovo problem. Ovako, čini se, kao da ih nije briga. Godinama slušamo samo prazna obećanja, kaže za HMS jedan žitelj Hutova./HMS/