Published On: Pet, pro 3rd, 2021

Samo tri pripadnika bošnjačke Armije BiH su osuđena za zločine u OŠ Bratstva i jedinstva u Potocima

Mnogo je datuma značajnih za Hrvate Bijeloga Polja u sjevernom dijelu grada Mostara od samog početka Domovinskog rata 1991.godine, prvih žrtava dolaskom JNA i srpskih paravojnih formacija, masovnih grobnica na Uborku i Sutini, odvođenja prvih logoraša u logor u Bileći, zatim izdaje, sustavnog progona Hrvata, pogibije i zatočenja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane dana 30.6.1993.godine, ali svakako poseban značaj u srcima svih bjelopoljskih Hrvata ima i 2. 12. 1993 .godine. Točno prije 28 godina bio je utorak, hladni prosinački dan, posredstvom MCK izvršena je razmjena hrvatskih logoraša iz logora Armije BiH u Osnovnoj školi „Bratstva i jedinstva“ u Potocima.

”Iako je prošlo skoro nepunih trideset godina, iako su nas samo u ovoj 2021. godini napustila četiri logoraša koji su preživjeli strahote ovog logora, kroz koji je ukupno prošlo preko stotinu hrvatskih civila i pripadnika HVO-a, još uvijek postoje živi svjedoci koji se nerado prisjećaju svih preživjelih tortura, ali i dalje imaju snagu da govoreći o zločinima i neljudskim djelima, opominju i ukazuju naraštajima iza sebe, o svoj pogubnosti rata i besmislu ljudske potrebe za ratovanjem.

Prva zatočenja hrvatskih civila u naseljima Bijelog Polja, unaprijed isplanirana i dogovorena, počinju već u mjesecu travnju 1993. godine, kada se preko noći hrvatski civili zatvaraju po privatnim kućama, u mnogim slučajevima i od svojih dojučerašnjih susjeda, da bi nakon 30.6.1993. godine u logoru Osnovne škole u Potocima bilo već preko stotinu osoba, pretežno civila, djece i starijih osoba, ali i zatočenih pripadnika HVO-a.

Pripadnici HVO-a nakon što su zatočeni, većinom su pretučeni do neprepoznatljivosti, oni koji su preživjeli prosljeđivani su u logor IV. Osnovne škole u Mostaru ili su vođeni na prisilne radove i kao živi štit na prvu crtu bojišnice, gdje je od ukupno 37 odvođenih logoraša sedam poginulo, pet nasilno ubijeno iz neposredne blizine i dva logoraša su ubijena u unakrsnoj vatri.

Da niti civili i žene nisu imali bolji tretman, posvjedočili su brojni iskazi logoraša nakon izlaska iz logora, kada je zabilježeno više slučajeva premlaćivanja civila, invalidnih osoba, silovanja i seksualnog ponižavanja žena, psihičkog i fizičkog mučenja, uskraćivanja hrane i sličnih tortura…

U logoru u Potocima nalazila su se djeca, supruge i majke poginulih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane iz Bijelog Polja za čiju sudbinu i pogibiju su saznavali za vrijeme boravka u logoru. Oni koji su imali sreću da prežive torture logora u Potocima i danas se dobro sjećaju, kao i njihove obitelji, za sve druge dovoljno je kazati da su nakon razmjene i dolaska bjelopoljskih Hrvata u Studentski dom u Mostaru, logoraši bili tako izmučeni i gladni da su kriomice skrivali komade kruha u džepove!

Za logor Armije BiH u Osnovnoj školi u Potocima Apelacijsko odjeljenje Suda BiH 2018. godine donijelo je pravomoćnu sudsku presudu protiv tri osobe za kazneno djelo ‘Ratnog zločina protiv civilnog stanovništva prema članku 142. Kaznenog zakona SFRJ’ prema kojoj su isti osuđeni na ukupno 26 godina zatvora. Mnogi su pisali o stradanju i žrtvi Hrvata Bjelopoljske kotline, Hvala im, ali posebno i VELIKO HVALA autoru knjige Transverzala zla – svjedočanstva bjelopoljskih Hrvata, koji je otrgnuo i sačuvao od zaborava mnoge sudbine hrvatskih logoraša Bijelog Polja”, navodi se u priopćenju Hrvatske udruge logoraša HNŽ./HMS/

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Ganga🐉
Ganga🐉
1 mjesec prije

Nikad zaboravit,Nikad oprostiti,Ni tad.

Eko
Eko
1 mjesec prije

A zasto? Pitanje nad pitanjima, zasto se ne procesuiraju zlocini koje je pocinila tkz. armija BiH?

EugenSavojski
EugenSavojski
1 mjesec prije

Baliye prije ili kasnije ćemo vas pohvatati! Nećemo zaboravit a nećemo vam ni oprostiti a mi se nećemo smiriti dok vas ne pohvatamo i dok vas ne raskrčimo kopiilad..muđahedinska!

djuro
djuro
1 mjesec prije

Zašto ih zovete “pripadnici armije BiH, to su muslimanski odredi a ne nekakva armija

Last edited 1 mjesec prije by djuro
tt88
tt88
Odgovori   djuro
1 mjesec prije

U toj Armiji je bilo 40 % Srba i Hrvata pravi boraca.

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   tt88
1 mjesec prije

bahlijo ,bilo? dok i tim 40% niste zabili n.o.ž u leđa.

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   djuro
1 mjesec prije

djuro , znaš i gotovo

BH patriota
BH patriota
1 mjesec prije

Poenta je u tome, ne tko je vise ili manje zlocina cinio jer su sve tri strane to radile neko vise a neko manje, nego kako iste sakriti i tko je bio tu uspjesni pobjedio je.

Dedzal
Dedzal
1 mjesec prije

Gdje su zarobljeni iz zgrade Vranice…ko ih je pobio..bili su svi zivi na htv a posle ubijeni…hajde mostarski hrvati ko ih je pobio…