Published On: Sri, lis 30th, 2019

SAMO?! Ramiza Salkića savjetuju 44 osobe

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je za Srpskainfo da će 44 člana njegovog Vijeća raditi bez naknade, na dobrovoljnoj bazi.

-Oni će dolaziti o svom trošku na povremene sjednice vijeća. To nisu savjetnici nego članovi Vijeća koji će razmatrati određena pitanja kada se za to ukaže potreba. Bit će pozivani da se okupe. Ja sam počastvovan što sam uspio okupiti takav tim stručnjaka koji će doprinijeti internacionalizaciji poblema Bošnjaka u RS. Bošnjaci se ne mogu izboriti sa sistemskom diskrimancijom i ne mogu se problemi rješavati sa onima koji ih produbljuju. Moja želja je da ti ljudi probleme Bošnjaka iznesu izvan Banja Luke, kako bi lobirali da se oni riješe. Riječ je o istaknutim intelektualcima iz BiH koji mogu da pomognu – tvrdi Salkić.

Na pitanje na osnovu kojih ustavnih ovlaštenja je formirano Vijeće od 44 člana, Salkić nije konkreno odgovorio, nego je poručio da je „izabran od strane građana“ i da „ima pravo raditi ono što je u interesu građana, bez obzira šta drugi mislili“.

Podsjećamo, mediji su jučer objavili da je Salkić formirao Vijeće koji će mu pomagati u obavljanju svakodnevnih poslova i ta vijest je izazvala negodovanje javnosti u cijeloj BiH. Dok su jedni osuđivali brojnost novoformiranog vijeće i pitali se tko će ih plaćati, drugi su Salkića prozivali za “lažni patriotizam” i “lažnu brigu za Bošnjake” i podsjećali da je on već drugi mandat potpredsjednik Srpske.

Salkić se na to mnogo ne obazire i dodaje da je vijeće formirano još prošlog tjedna u Banja Luci, a ne jučer. Kako je navedeno u priopćenju, Salkić je u prvom obraćanju članovima rekao da će Vijeće raditi na afirmaciji i pripadnosti BiH i njegovanju „bosanskog jezika, te na afirmaciji kulturnih i tradicionalnih vrijednosti Bošnjaka” u RS. Također, Vijeće će se baviti analizom stanja i prijedlozima mjera za ekonomsko osnaživanje bošnjačkih zajednica i pružanjem pravne i savjetodavne pomoći za ostvarivanje prava na prostoru Srpske.

Članovi Vijeća su Enver Imamović, Hasan Muratović, Kasim Trnka, Enes Pelidija, Nedžad Mulabegović, Elbisa Ustamujić, Hilmo Neimarlija, Edhem Bičakčić, Sanjin Kodrić, Hasnija Tuna-Muratagić, Alen Kalajdžija, Galib Šljivo, Lada Sadiković, Senadin Lavić, Osman Lavić, Fadil Islamović, Amor Mašović, Fadila Memišević, Emir Zlatar, Almedina Čengić, Sead Šemsović, Adnan Ibrahimović, Amir Karić, Izet Šabotić, Enver Halilović, Kean Vrbanjac, Vedad Gurda, Sedad Dedić, Emir Ramić, Husejin Omerović, Benjamin Muhamedbegović, Sejfudin Hodžić, Šaban Forić, Filip Mursel Begović, Mehmed Pargan, Avdo Huseinović, Izet Spahić, Abdurahman Malkić, Bilal Memišević, Jusuf Trbić, Zijad Bešlagić, Anita Hodžić i Ahmet Čirkić. Prema pisanju Klixa, samo nekoliko njih živi u Srpskoj a „svi ostali savjetnici su kilometrima daleko od povratničkih briga i iskušenja“.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare