Published On: Sub, pro 16th, 2017

SAMO KOD NAS: HDZ-ov prijedlog zakona misteriozno nestao iz BiH parlamenta

Prijedlog izmjena izbornog zakona Bosne i Hercegovine, što su ga sačinile hrvatske stranke okupljene oko HDZ BiH, misteriozno je nestao s dnevnog reda sjednice Zastupničkog doma državnog parlamenta koja je nakon dvodnevnog zasjedanja okončana danas, a nitko od zastupnika nije bio u stanju pojasniti kako se to dogodilo.

Prijedlog izmjena izbornog zakona bio je prva točka dnevnog reda sjednice koja je započela u četvrtak, trajala je gotovo cijelu noć i uz stanke je okončana u petak oko podneva.

Rasprava sljedećeg tjedna

O izmjenama što ih je predložio HDZ BiH ipak nije bilo ni riječi, a sve što je zastupnica te stranke i predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto mogla novinarima kazati bilo je kako će se o tome vjerojatno raspravljati narednog tjedna, odnosno na sjednici zakazanoj za 21. prosinca.

“Izborni zakon bit će na narednoj sjednici”, kratko je kazala Krišto.

Promjene izbornog zakona vjerojatno su najvažnija politička tema u BiH jer je otvoreno pitanje hoće li se rezultati izbora najavljeni za listopad 2018. godine uopće moći provesti ne donesu li se nove odredbe o načinu biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Ranije odredbe Ustavni sud BiH stavio je izvan snage i nakon toga je u izbornom zakonodavstvu nastala pravna praznina.

“Ne znam da se ovo zbiva u bilo kojem parlamentu svijeta”

Već sami početak sjednice Zastupničkog doma u četvrtak obilježilo je negodovanje dijela zastupnika jer je predsjedateljica Krišto više od pola sata kasnila na nastavak zasjedanja nakon stanke. Razlog je bio njen odlazak na Jahorinu gdje su se članovi vodstva HDZ BiH išli sastati s Miloradom Dodikom i njegovim suradnicima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

“Ne znam da se ovo zbiva u bilo kojem parlamentu svijeta”, kazao je zastupnik SDP BiH Mirsad Mešić ističući kako je riječ o nepoštivanju državnog parlamenta.

Nakon sastanka s Čovićem i ostalim dužnosnicima HDZ-a BiH Dodik je izjavio kako on i njegova stranka pružaju punu potporu HDZ-ovu prijedlogu izmjena izbornog zakona.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare