Published On: Pon, lis 31st, 2016

Samo dva dana nakon posjeta Plenkovića: SIPA u Orašju uhitila 10 osoba zbog optužbe za ratni zločin

 

Više osoba iz nekadašnje zapovjedne strukture HVO-a uhićeno je jutros na području Orašja u akciji koju su proveli službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).
Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je da je uhićeno više osoba i da su u pitanju optužbe za ratni zločin na području Orašja
Postupajući po nalogu Tužiteljstava BiH, policijski službenici SIPA-e lišili su slobode deset osoba osumnjičenih za ratni zločin.
Slobode su lišeni: Đuro Matuzović (rođen 31. srpnja 1952. godine), Ivo Oršolić (7. studenog 1952.), Tado Oršolić (10. studenog 1960.), Marko Dominković (1. siječnja 1962.), Joso Nedić (4. lipnja 1956.), Marko Baotić (29. svibnja 1948.), Marko Blažanović (22. listopada 1955.), Mato Živković (18. listopada 1964.), Anto Živković (17. siječnja 1969.) i Stijepo Đurić (rođen 1. lipnja 1965.).
Navedeni osumnjičeni terete se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca travnja 1992. pa do mjeseca srpnja 1993. godine.
Osumnjičeni se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.
Osumnjičeni će tijekom dana biti predati postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljnjem postupanju u skladu sa zakonom, priopćeno je iz  Tužilaštva BiH.
Podsjetimo, ova uhićenja događaju se netom nakon nastupnog posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera Bosni i Hercegovini.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x