Published On: Čet, lip 16th, 2022

SAMO DA IH PUTIN NE NAPADNE: Kineski znanstvenici objavili da su možda pronašli “sumnjive signale” koji upućuju na izvanzemaljsku civilizaciju

Tim kineskih znanstvenika koji analizira udaljene egzoplanete u potrazi za znakovima života navodi da su pronašli “sumnjive signale” koji bi mogli upućivati ​​na izvanzemaljsku civilizaciju, stoji u izvješću Science and Technology Dailyja, službenog lista kineskog ministarstva znanosti i tehnologije.

No naveli su da je to tek mogućnost i da trebaju detaljno ispitati nalaze.

“Velika je mogućnost da se radi i o nekoj vrsti radiošuma (smetnji). To trebamo sada ispitati, odnosno potvrditi ili isključiti; što može potrajati neko vrijeme”, rekao je za list Zhang Tongjie, glavni znanstvenik odjela China ET Civilization Research Group.

Znanstvenici su otkrili neobične uskopojasne signale prilikom obrade podataka iz 2019. koje je prikupio ogroman radio teleskop FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) smješten na jugozapadu Kine.

Iako se radi o vrlo hrabroj izjavi službene agencije, svjetski stručnjaci su brzo istaknuli da možda postoje i jednostavnija objašnjenja za te signale. Osim toga, ovakva priopćenja trebamo uzeti s rezervom jer o tim nalazima nije objavljeno recenzirano znanstveno istraživanje.

“Ovo je zanimljivo, ali nemojte se previše nadati”, napisao je na Twitteru novinar Andrew Jones koji prati istraživanja kineskog svemirskog programa, a prenosi Futurism.

Kineski portal Yicai navodi da su znanstvenici prilikom obrade podataka 2020. godine otkrili dvije skupine signala koje je FAST zabilježio 2019. te da su ove godine pronašli još jedan sumnjiv signal tijekom promatranja egzoplaneta.

Peng Bo, direktor FAST-ovog odjela u Kineskoj akademiji znanosti, kazao je da signali koje je pronašao FAST vjerojatno dolaze od izvanzemaljske civilizacije, ali “da za sada nemaju dovoljno vremena da to detaljno istraže”.

FAST teleskop je prikladniji za traženja vanzemaljskih civilizacija od nedavno srušenog Areciba u Portoriku, kojim se također pregledavalo noćno nebo u potrazi za znakovima inteligentnog života u svemiru. Naime, veći je i dvostruko osjetljiviji te može registrirati signale s mnogo obuhvatnijeg dijela neba.

“FAST ćemo ponovno usmjeriti prema ovim signalima kako bismo ih dodatno identificirali i vidjeli jesu li se ponovili. Radujemo se mogućnosti da se ovim teleskopom prvi put potvrdi postojanje neke izvanzemaljske civilizacije”, kazao je Tongjie, prenosi Index.hr.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
🇵🇾👍🇵🇾
🇵🇾👍🇵🇾
19 dana prije

Musliman pot,uri,ca je najveća gnjojna nakupina iscijeđena iz hollydey inna 93..😁