Published On: Čet, kol 19th, 2021

SALKIĆ: U kabinetu ministra Džindića nuđeno mi je milijun maraka da se proda plinski biznis

Jasmin Salkić, koji je danas podnio ostavku na funkciju direktora BH-Gasa, iznio je teške optužbe na račun federalnog ministra za energetiku i rudarstvo Nermina Džindića, premijera Fadila Novalića i njegovog savjetnika Gordana Čahtarevića te novog v. d. direktora Mihajla Krmpotića.

Na pitanje tko mu je točno nudio novac, gdje i za koju uslugu – Salkić odgovara: “Usluga da se proda plinski biznis, da se preuze Mittal, a novac je nuđen u kabinetu ministra Džindića. Osoba koja je nudila novac se zove Viliam Milovan. To je neki biznismen, kao iz Italije, a iz Novog Sada, koji je htio ući u plinski biznis. Treba znati da je plinski biznis najinteresantniji u dijelu kada je riječ o tzv. ravnoj liniji potrošnje, a Mittal ima ravnu liniju. Sarajevo naprimjer ima krivulju zbog različite potrošnje ljeti i zimi”, kaže Salkić, prenosi Klix.

Džindić u društvu Vilima Milovana u Italiji na pregovorima sa firmom Ekspo Italija. Foto: SB

Dalje kaže da su Džindić i ekipa oko njega pokušali izvršiti izmjenu uredbe.

“Meni su nudili da potpišem tehnički ugovor 2017. ili 2018. Kada sam to odbio u sali Vlade FBiH, onda su mi nudili taj novac. Direktorica KJKP Sarajevogas Bisera Hadžialjević je tog čovjeka i ministra izbacila iz ureda kada je rekao da će ga upisati u uredbu o opskrbljivaču plina”, dodao je.

Nakon što su smijenili Salkića federalni ministri izabrali novog direktora BH-Gasa

Na pitanje kako je ministar Nermin Džindić reagirao kada mu je ponuđeno milijun maraka mita, Salkić odgovara:

“Nikako. Njemu je sve normalno, kao i ovo sve što se sada radi. Njemu je normalno da kaže da će cijena biti 20% niža, a vidite da je skuplje. Imate fakture kod svih parlamentaraca. Dokumenti koje smo slali i za tarife, a ni jedna nije dostavljena vladi, nego se lagalo samo da se da neka cijena”, priča Salkić.

Sada već bivši direktor BH-Gasa kaže da će se plan na kraju ostvariti tako što će se ići na preuzimanje računa BH-Gasa gdje su milijuni maraka.

“BH-Gas ima novac na računu, koji je sačuvan skupštinskim odlukama iz dobiti za Južnu interkonekciju. Ti silni milijuni su odvojeni za eksproprijaciju Južne interkonekcije. Kada su slagali vezano za Turski tok i cijene, moju smjenu pokušavaju izvesti mjesecima da bi došli do računa BH-Gasa, kako bi pokrili cijenu koju su slagali građanima, da se ne bi dizala cijena, nego da se to pokrije novcem koji je ranije namjenski odvojen. Ja ne mogu raditi protuzkonito i imao sam pritiske. Sve je prijavljeno FUP-u, htjeli su mi montirati i uhićenje pred kamerama. U FUP-u nisu mogli vjerovati kada su vidjeli sve materijalne dokaze”, kaže Salkić.

Za kraj kaže da za sve ima materijalne dokaze, kroz fakture i ugovor o tehničkoj suradnji koji ga je čekao na stolu.

“Novi v. d. direktora BH-Gasa Mihajlo Krmpotić je čovjek koji je formirao sindikat s direktorom Sarajevogasa, koji sa savjetnikom Fadila Novalića Gordanom Čahtarevićem pokušavaju preuzeti plinski biznis i to na kraju prodaju. Oni su uradili glavnu stvar, srušili su Južnu interkonekciju, srušili su američki interes. To je taj interes i lobi srbijanskih firmi s Džindićem da uđu na tržište cijevima kroz FBiH do Mittala”, zaključio je Jasmin Salkić./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x