Published On: Sri, kol 31st, 2016

Salkić: Ili da vlasti RS-a odustanu od referenduma ili da ga OHR zabrani

Ovo je danas rečeno nakon sastanka u Banjoj Luci potpredsjednika bh.entiteta RS Ramiza Salkića s potpredsjednicom Federacije BiH Melikom Mahmutbegović
Nakon raspisivanja odluke o referendumu u entitetu RS, postoje dvije mogućnosti, da vlast RS-a odustanu od referenduma i druga da, ako to ne učine, da u nekoj narednoj fazi OHR-a u BiH, zabrani referendum, odnosno stavi van snagu odluku Narodne skupštine RS-a o održavanju referenduma.

Ovo je danas rečeno nakon sastanka u Banjoj Luci potpredsjednika bh.entiteta RS Ramiza Salkića s potpredsjednicom Federacije BiH Melikom Mahmutbegović, ministrom za pitanja boraca i invalida obrambenooslobodilačkog rata FBiH Salkom Bukvarevićem te predstavnicima boračkih udruženja predvođenim predsjednikom Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH Šerif Patković.

Salkić je rekao da je u zaključcima Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) dobro definirano stanje nakon raspisivanja referenduma u RS-u o 9.siječnja kao Danu RS-a, ali i naglašeno da PIC, kada je već potvrdio da u tome postoji antidaytonsko i antiustavno djelovanje, sada ima još veću obavezu da to sankcionira i „da ovo stanje prekine te omogući da se u BiH dalje razvija mir, suživot, tolerancija i razumijevanje i da država napreduje ka EU.

Ako imamo situaciju da je Ustavni sud BiH donio odluku o neustavnosti 9.siječnja kao Dana RS-a, a Narodna skupština RS-a odluku o referendumu o tom datumu, onda je sasvim jasno, dodao je, i da je to pritisak na rad te najviše pravosudne instance.

Istaknuo je i da je ipak uvjeren da se referendum u RS-u neće dogoditi te ponovio da ovoj zemlji treba mir i suživot i društvo jednakih mogućnosti. Na sastanku u Banjoj Luci je analizirano stanje boračkih kategorija koje su se vratile na prostor ovog entiteta.

”Povratka na prostor ovog entiteta ne bi bilo da nije bilo snažne podrške Vlade FBiH u smislu logistike i financijske podrške. Naravno, u taj proces su se uključivali i drugi, ali i u ovom trenutku najsnažnija je podrška Federalne vlade”, naglasio je Salkić.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević je naglasio da su danas u posjeti Salkiću jer ovo ministarstvo ima obavezu da brine o stradalnicima rata, ratnim vojnim invalidima, obiteljima šehida te o demobiliziranim borcima.

Ukazao je da se tim kategorijama na vrijeme isplaćuju prinadležnosti, osobne i obiteljske invalidnine i da Ministarstvo ne pravi razliku gdje te osobe žive, već im omogućava da ostvaruju svoja zakonska prava.

”Osim tih zakonskih obaveza, radimo na projektima boračkih zadruga i krenuli smo u projekte podrške na zapošljavanju i samozapošljavanju i nadam se da će se to nastaviti”, rekao je Bukvarević ističući da je dogovoreno da se radi na rješavanju statusa svih kategorija demobiliziranih boraca. Naglasio je i da svaki pedalj ove države i svaki grad jeste grad svakog njenog građanina.

”Ovoliki broj stradalnika rata pokazuje da je svim narodima i građanima mir na prvom mjestu”, rekao je Bukvarević i pozvao da svi skupa rade na očuvanju mira. Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović je dala podršku povratnicima u RS te aktivnostima Salkića na očuvanju interesa te populacije i svih građana RS-a.

”Vlada FBiH je na raspolaganju povratnicima u RS-u da bi položaj povratničke populacije bio onakav kakav zaslužuju”, rekla je ona. Kada je u pitanju referendum u RS-u, najavljen za 25.rujna u RS-u, istaknula je da je Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) stava da je to antiustavna i antidaytonska aktivnost te da su oni na potezu kako bi zaštitili interese države BiH.

Ukazala je i na retoriku koja je prisutna u posljednje vrijeme, ističući da je ona dijelom takva i zbog činjenice da smo u predizbornoj kampanji, te poslala poruku svima koji sudjeluju u predizbornoj kampanji da usklade retoriku, uvažavajući jedni druge na ovom prostoru te da svi narodu moraju biti tretirani na isti način, jer dijele istu sudbinu u BiH.

I Šerif Patković, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH, naveo je da je danas razgovarano o statusu demobiliziranih boraca koji žive na području manjeg bh.entiteta te o mogućnostima unapređenja položaja tih boračkih kategorija.

”Mi smo oni koji u svom statutu baštine tekovinu jedinstvene, nedjeljive i cjelovite BiH, koja je dobila svoj pravni okvir Daytonskim mirovnim sporazumom. Mi smo oni koji su svojom krvlju, sa svojim kolegama, četiri godine se borili za cjelovitost BiH. Svako ugrožavanje ovog pitanja je ugrožavanje naše borbe. Tu poruku smo poslali kako predstavnicima vlasti u Sarajevu, tako i u Banjoj Luci”, rekao je Patković. BiH je, kaže, za njih nedvojbeno nedjeljiva država.

Patković je kazao da su za suživot, toleranciju te uvažavanje dobrih vrijednosti.

”Uzdignuta čela hodamo po ovoj zemlji i čitavog svijeta. Ne stidimo se svoje ratne prošlosti. Nismo nigdje napravili genocid, nismo nastali na tim osnovama i ne treba da nama neko kaže da plačemo. Mi stamenito i čvrsto stojimo na temeljima krvi bosanskohercegovačkih sinova koji su sačuvali i obranili BiH. Onima koji kažu da je BiH surogat i da je teško održiva…, poručujemo da je neupitno da BiH ostaje cjelovita…”, rekao je Patković.

Pozvao je boračke kategorije u RS-u da razgovaraju o očuvanju mira u BiH te predsjednika RS-a da se suzdrži od određene retorike, navodeći da se borci i građani BiH ne plaše i da će BiH biti i u budućnosti.

Koordinaciju temeljnih boračkih udruženja Armije RBiH čine: Organizacija obitelji šehida i poginulih boraca Federacije BiH, Savez ratnih vojnih invalida FBiH, Savez boraca FBiH i Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x