Published On: Čet, ruj 9th, 2021

ŠALJE LI KOMŠIĆ DŽAFEROVIĆA NA OPTUŽENIČKU KLUPU? “Armija BIH je počinila zločin u Grabovici”

Džaferović je javno ustvrdio da Armija BIH nije radila zločine. Nego da je svaki zločin ako bi došao od muslimanske strane bio zločin neodgovornih pojedinaca a ne plod sustava zapovijedanja.

Jedan od bošnjačkih članova Predsjedništva Željko Komšić ne misli tako.

“Prije 28 godina u Grabovici je ubijeno 33 ljudi. To je učinilo nekoliko pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, kojih se svaki častan borac Armije i danas stidi. Petorica njih su osuđeni na zatvorske kazne, (*među njima i zapovjednici) ali teško je zadovoljiti pravdu kada se oduzme nevin život. Ne smijemo zaboraviti žrtve ovog zločina. Počivali u miru”, kazao je Komšić.

Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH; na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

Neki od njih na suđenju nisu htjeli teretiti nadređene.

Na suđenju Seferu Haliloviću Haaški sud je potvrdio da se Seferov i Rasim Delićev potpis nalaze na dokumentu koji se naziva Operacija Neretva. Potom Haaški sud zaključuje sljedeće:

Pretresno vijeće takođe konstatuje da je na sastanku održanom 4. septembra u Donjoj Jablanici, Rasim Delić potpisao i odobrio dokumente za “Operaciju”. Potpis Rasima Delića nalazi se na karti sa naslovom “Operacija Neretva”. Tužilaštvo tvrdi da potpisi na ovoj karti, Rasima Delića u gornjem lijevom uglu a Sefera Halilovića u donjem desnom, pokazuju da je “Halilović bio komandant odgovoran za tu operaciju”. Pretresno vijeće je međutim utvrdilo da se, suprotno navodima tužilaštva, na osnovu potpisa na ovoj karti ne može zaključiti ko je bio komandant “Operacije”.

Pametnome dosta.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x