Published On: Čet, sij 2nd, 2014

Salihović tvrdi: Slučaj Kekerović otvara put prema vrhu korupcije

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović, u intervjuu za politički magazin Crta BHT1, rekao je kako je imao drugačija očekivanja kad je došao na to mjesto. “Očekivao sam predmete o korupciji u ladicama, ali nisam zatekao ništa”.

Odgovarajući na pitanje imamo li osnova u 2014. očekivati bar jedan predmet “Sanader”, Salihović je rekao kako upravo predmet Kekerović možemo tako nazvati zato što se tim predmetom ne okončava istraga, nego daje mogućnost ići prema vrhu i prema međunarodnim faktorima.

“To je najveća optužnica u gospadarskom kriminalu u BiH, faktički u povijesti Tužiteljstva BiH” – istakao je Salihović.

Kada je riječ o istrazi zbog neprovede Odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić – Finci“, Salihović je pojasnio kako Tužiteljstvo i postupajućeg tužitelja Olega Čavku ne zanimaju izvaninstitucionalne radnje lidera koji su pokušavali dogovoriti provedbu presude, nego ponašanje nadležnih u institucijama.

“Nas zanima u institucijama: tko je bio dužan, kada je presuda došla preko Monike u ministarstvo, jedno, drugo… (Monika Mijić, zastupnica Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava), je li to ministarstvo predložilo zakon, pa je li taj ministar dao u ministarsko vijeće, pa je li ministarsko vijeće stavilo na dnevni red, pa je li dalo u parlament, pa je li predsjedavajući parlamenta dao na glasovanje? Znači, mi tražimo ono nečinjenje!” – pojasnio je Salihović.

Govoreći u tom kontekstu, glavni tužitelj naglasio je kako trenutno postoje čak 82 presude Ustavnog suda BiH koje nisu izvršene.

Na pitanje što je s radnjama u slučaju tužitelja Olega Čavke, Goran Salihović je, između ostalog, rekao kako vjeruje u tužitelju Čavki.

“To je u Županiji Sarajevo. Mislim kako u tom predmetu treba jednostavno tužitelj što prije to završiti, donijeti konačnu odluku. Ja vjerujem u tog tužitelja, mislim kako je to dobar tužitelj! Stojim iza tog tužitelja, kao i iza svakog tužitelja” – istakao je Salihović.

R.I. / Dnevnik.ba