Published On: Sri, sij 23rd, 2013

KAO DA JE GRAD INZKOV? "Mostar daju u ruke hrvatskom narodu" – tvrdi stanoviti Salem

Predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić, prije nego što je prekinuo sjednicu Gradskog vijeća zakazanu na inicijativu 13 vijećnika Bošnjaka, uputio je teške optužbe na račun OHR-a i odnos te institucije prema pitanju Mostara, kazavši kako je njihov pristup pokvaren. Optužio je OHR da je i napravio nastali kaos u Mostaru.
‘Vjerujem da je od sada upravitelj nad gradom Valentin Inzko, uz asistenciju gradonačelnika Ljube Bešlića, jer je njemu očito ostavio mandat da mu bude tehnički izvođač onoga što on želi uraditi”, kazao je Ćorić, te se oprostio s novinarima jer, kako je kazao, smatra da će biti sankcioniran.
Dnevni list je kontaktirao i OHR kako bi dobili njihov stav povodom optužbi, s obzirom da se još nisu oglasili ni po pitanju sazivanja sjednice unatoč poruci visokog predstavnika u BiH Valentina Inzko da se suzdrže od donošenja odluka, no konkretnog odgovora opet nije bilo iz OHR-a.
Iz OHR-ovog ureda su ponovo došli nepotpuni odgovori, koje je potpisao glasnogovornik Mario Brkić. Naime, tvrde kako ne žele komentirati špekulacije medija.
‘Stav OHR-a je poznat i nepromijenjen. Potpuno smo svjesni pravne neizvjesnosti i financijskih izazova koji prijete Mostaru. Te izazove su proizveli neuspjesi političara da postignu kompromisno rješenje u skladu s presudom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Svima je jasno da je široki politički kompromis najbolje dugoročno rješenje ovog problema. OHR, s punom potporom međunarodne zajednice, radi s političkim strankama kako olakšali postizanje takvog kompromisa’‘, poručili su po tko zna koji put iz OHR-a.
Ovakvi odgovori upućuju da se OHR ne želi upuštati u dijalog s Gradskim vijećem.
Predsjednik Kluba Bošnjaka Salem Marić, također je prije neodržane sjednice izrazio zabrinutost zašto visoki predstavnik nije iskoristio bonske ovlasti i ugasio mandat Gradskom vijeću i vijećnicima. Izrazio je otvorenu sumnju u namjere OHR-a, da kompletnu vlast u Mostaru dadne u ruke hrvatskom narodu. Podsjetio je da su čak dva mjeseca prošla od Inzkovog pisma vijećnicima.
Toliko vremena, a da nitko ne reagira, daje nam za sumnju upravo ovo što smo da je na sceni politika OHR-a zajedno s onima koji ne žele dobro ovom gradu”, poručio je Marić.
Tako dok se vode kojekakve zavrzlame te prebacuje krivnja s jednih na druge, gradski proračun pati. Krajem mjeseca prestaje mogućnost financiranja proračunskih korisnika, ukoliko se ne dogodi čudo. Doći će do velikog broja neizmirenih računa, neisplaćene plaće, problema s javnim poduzećima, javnim kuhinjama i svim ostalim što je vezano za proračun Grada Mostara.
Političko natezanje oko izmjene Statuta po osnovi presude Ustavnog suda očigledno je dobilo i svoje sasvim konkretne negativne posljedice na ukupno stanje u gradu. Da se ponovi scenarij od prije par godina, kada je grad bio zapao u financijsku blokadu i kada su štrajkovi prosvjedi bili četa pojava, vrlo je moguće.