Published On: Ned, stu 1st, 2020

Sahrani Amfilofija nazočili Vučić i Dodik, ne i predsjednik Crne Gore Đukanović

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u podgoričkom hramu Hristovog vaskrsenja, pišu “Nezavisne novine”.

Patrijarh srpski Irinej držao je opijelo, nakon čega je kazao da je “blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio u vrhu srpskog bogoslovlja ovog vremena i da će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u srpskoj povjesti”.

Srpski patrijarh je u obraćanju pored zemnih ostataka mitropolita Amilohija naglasio da je “blaženopočivši mitropolit dolaskom na dužnost dočekao narod otuđen od vjere i prazne manastire bez monaštva”.

On je naglasio da mitropolit Amfilohije svojim upokojenjem ostavlja prazninu, posebno za rješenje problema Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Patrijarh Irinej kazao je da je “ljubav prema Kosovu i Metohiji i namjera da se obnovi kapela na Lovćenu ono što je mitropolit Amfilohije nosio u srcu i kao amanet ostavio za sobom”.

Nakon održanih govora nad odrom mitropolita Amfilohija krenuo je molitveni hod oko hrama u kojem je sahranjen.

Sahrani su nazočili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji su se poklonili pred odrom pokojnog mitropolita.

Nazočni su bili i predsjednik parlamenta Crne Gore Aleksa Bečić, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, brojni poslanici parlamentarne većine i ličnosti iz javnog i društvenog života Srbije i Crne Gore, ali ne i predsjednik Milo Ðukanović.

Također, nazočili su i predstavnici svih konfesija u Crnoj Gori.

Od ranih jutarnjih sati pred saborni hram u Podgorici pristizali su ljudi iz svih krajeva Crne Gore da odaju posljednju počast mitropolitu Amfilohiju.

Kovčeg s posmrtnim ostacima mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dopremljen je juče u Podgoricu i izložen u hramu Hristovog vaskrsenja gdje je veliki broj građana prošao kako bi odali počast.

Amfilohije je prema vlastitoj želji sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a grob u kojem će počivati pripremljen je za njegovog života.