Published On: Ned, pro 30th, 2012

SADA MOŽEMO BITI SRETNI: MMF pohvalio napredak BiH, potrebne daljnje mjere

Vlasti u BiH napravile su dobar napredak kada je riječ o provedbi mjera iz aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), čime su obje strane zadovoljne. No, ekonomska situacija danas je teža nego u vrijeme kada je aranžman dogovoren, tako da će morati biti uvedene dodatne mjere i uloženi novi napori da bi se održala ekonomska stabilnost zemlje.
Manja potražnja
Ovo je zaključak iz novog pisma namjere kojeg su vlasti ovog mjeseca uputile MMF-u i pratećeg dokumenta koji su izradili stručnjaci ove institucije.
– Ukupna ekonomska situacija je teža nego što smo očekivali kada je program dizajniran. Posljednji ekonomski indikatori pokazuju opadanje ekonomske aktivnosti, zbog manje potražnje naših glavnih ekonomskih partnera, suše koja je pogodila našu poljoprivrednu proizvodnju i slabe domaće potražnje – navodi se u dodatnom pismu namjere bh.. vlasti.
Kako se ističe, zbog toga se očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine za 0,75 posto. Uz to, s obzirom na skromni rast koji se predviđa u eurozoni i drugim našim ekonomskim partnerima u 2013., domaće vlasti očekuju da će BDP naredne godine rasti za manje od jedan posto, s izgledima za daljnje sniženje.
Starosna granica
U aktivnom pismu namjere vlasti su navele dodatne mjere koje poduzimaju u cilju očuvanja fiskalne stabilnosti, poput sveobuhvatne reforme mirovinskog sustava u FBiH, koja je pripremljena u konzultacijama s MMF-om i Svjetskom bankom.
– Cilj ove reforme je da se ljudi zadrže duže u aktivnoj službi, uključujući rast starosne granice za odlazak u mirovinu, odvraćanje od prijevremenog umirovljenja i nagrađivanja kasnijeg umirovljenja – navodi se u pismu te se dodaje da ova strategija treba biti usvojena do kraja ožujka iduće godine .
Iz MMF-a su pohvalili napredak koji je BiH do sada napravila tijekom provedbe aranžmana te pozvali vlasti da nastave s reformama.
Uvođenje reda u javne tvrtke
Vlasti su se obvezale da uvedu više reda, između ostalog, u rad javnih kompanija.
– Federacija će ojačati zakon o budžetima u konzultaciji s MMF-om, s ciljem da se pojača sposobnost da provede ograničenja potrošnje na nižim razinama vlasti, izvanproračunskim fondovima i javnim tvrtkama – stoji u dokumentu.
Ovo je strukturalna odredba koja će, također, biti provedena do marta naredne godine.