Published On: Pet, ruj 18th, 2020

SADA JE JASNO TKO SE ODRIČE BIH: Što očekivati od bošnjačkih političara kad im i profesori Ustavnog prava pljuju po Ustavu BIH?

Šjor Trnka kaže da je lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na terenu samo izvršitelj koncepta koji nameću predsjednici Milanović i Vučić.
Za Trnku Dodik, koji je više puta legalno i legitimno izabran od strane građana RS, nije politički faktor nego tek puki izvršitelj nekih drugih sila. Trnka tako ne vidi strane sile koje upravljaju Bakirom al vidi strane sile koje upravljaju Dodikom. Ako bi se Trnku pitalo je li veći Dodikov utjecaj u Srbiji, Crnoj Gori, među Hrvatima ili Bakirov u Turskoj, što bi Trnka rekao? Bi li i dalje tvrdio da je Dodik obična a lutka a ne realan politički faktor s legitimitetom naroda i teritorija koji prema Ustavu predstavlja?


“Isti koncept se nameće iz Beograda. Predsjednik Vučić uvijek govori da treba urediti odnose Srba i Bošnjaka ili Srba i Hrvata itd. Ni jedni ni drugi ne govore da će problem rješavati s institucijama države BiH.
U ovome pasusu vidimo da Trnka, kao pravni ekspert  negira tri očite stvari:
1. Dodik je član najviše institucije BIH. Predsjedništva BIH.
2. Komšić u Predsjedništvu BIH predstavlja okrnjenost te institucije.
3. U mjeri u kojoj je Komšić oslabio instituciju države BIH, ojačana je Dodikova politička snaga, budući da mu Hrvati javno daju pravo da ih štiti od dva muslimanska člana Predsjedništva.
Ako bi to htjeli, oni su pozvani, jer su potpisnici Daytonskog mirovnog sporazuma, što implicira da su tokom rata bili duboko involvirani u sukobe.
Trnka namjerno ignorira činjenicu da se radilo o ratu a ne sukobima. Da je mirovni plan potpisala i bošnjačka strana, također involvirana u rat. Koja je na prostoru džihada, kako generali Armije BIH načinila ogromne zločine. Za sada nepresuđene. Osim toga vojnici Armije činili su zločine i van BIH. Sisak (Handžar divizija, kasnije Zulfikar) NYC i Washington  – (El Mudžahid)
Ako žele pomoći BiH i da eventualno traže poboljšanje Daytonskog sporazuma, onda su se trebali obratiti institucijama vlasti BiH i da njihovi legitimni predstavnici rade zajedno s vlastima BiH, a podsjećam da je potpisnik Daytonskog sporazuma u ime BiH bila Republika BiH”, ističe Trnka. Trnka smatra da u razgovorima treba da sudjeluju službeni predstavnici vlasti Hrvatske, Srbije i BiH, a ne tzv. predstavnici naroda.
Trnka opet zaboravlja da vlast u BIH  – u najvišoj izvršnoj instituciji BIH ne postoji. Nema predstavnika Hrvata. Ako bi Hrvatska sjela da razgovara s produkom SDA džihada, to bi značilo da joj je nebitan Dayton, i da poštuje džihad.
Nametanje koncepta da se razgovara sa tzv. predstvnicima naroda, iako ne znam čime se legitimiraju ti predstavnici naroda, je krajnje opasna rabota koja vodi negiranju državnosti BiH”, smatra Trnka.
Državnost BIH temelji se na zajedničkom ugovoru njena tri naroda (99% građana BIH prema zadnjem popisu) da ta država postoji kroz Ustav u kojem federiraju dvije konstitutivnosti – nacionalna i građanska. Ukoliko Bošnjaci ruše jednu od te dvije konstitutivnosti oni ruše i BIH kao državu. Trnka to ne zna ili ne smije reći.

Podsjeća na izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Grlić-Radmana koji je jednom prilikom kazao da Željko Komšić nije legitiman predstavnik Hrvata.

“Željko Komšić je u skladu s Ustavom BiH i zakonom legalno izabran za člana Predsjedništva BiH. Dok je takva situacija, ima da se poštuje ta institucija, sve dok se ne promijeni izborni zakon i odnosi ne urede drugačije”, poručio je Trnka.
Nek ti je poštuje  Krug99, i ostala mnogobrojna rodbina dragi g. Trnka. Bi li vi poštivali Bošnjaka kojeg bi vam nametnuli Srbi i Hrvati? Izborni zakon BIH je morao prema Aneksu 4 biti donesen u Parlamentu BIH. Izborni zakon , njegovo donošenje blokira SDA. Hrvati , nakon presude Ustavnog suda BIH više nikada neće izići na izbore prema neustavnom izbornom zakonu. Komšić je imenovan uz antihrvatsku hajku, suprotno načelima Daytona. Njegovo nasilje mogu poštovati samo oni koji mrze BIH. Vi dakle mrzite BiH.
Za kraj podsjeća da su se Hrvatska i Srbija ugovorom Daytonskog sporazuma obavezale da će poštovati suverentitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost BiH.
Da. Do trenutka do kad se sve strane u Daytonu pridržavaju Daytonskog Ustava. Ako Bošnjaci krše Ustav i maltretiraju Srbe i Hrvate u BIH onda nitko od potpisnika to ne smije mirno gledati. Valjda je to jasno.
BiH mora inzistirati na službenim kontaktima sa službenim državnim organima BiH. Trebalo bi izbjegavati kontakte, navodno na nacionalnom nivou”, zaključio je.
Dodik je BIH. Hrvati su BIH. Trnka je to morao davno shvatiti. I njima je dojadilo prilagođavati se Trnkizmima prema kojima je Bošnjaštvo=BIH a ostali koliko im se prizna.
Ukratko g. Trnka , nije vam nešto ovaj današnji istup. Šteti imidžu poznavatelja prava. Što se događa s vama?