Published On: Uto, ruj 13th, 2016

Sada je dosta, vrijeme je za Novi SDP

SDP je doživio izborni potop. Vodstvo SDP-a je u devet godina izgubilo 15 mandata, a lijeva koalicija koju predvode pola milijuna glasova. Od milijun i sto tisuća glasova 2007. koje su stranke ljevice dobile tada, danas je Narodna koalicija završila na 635 tisuća. Vodstvo stranke uspjelo je potopiti SDP čak i u njezinim utvrdama: Zagrebu i Rijeci. SDP je u Saboru spao na 38 mandata, dok je HDZ sam uspio osvojiti čak 57 mandata.
U ovih devet godina SDP je politički, programski, kadrovski, organizacijski i reputacijski uništavan.
SDP je stranka čiji stranački (ne predizborni) program ne postoji. SDP je stranka bez ijedne pisane resorne politike. SDP je vrijednosno izgubljen, a vodstvo je s (očekivano neuspješno) koketiralo s nacionalizmom i nešto uspješnije s ekonomskim liberalizmom. SDP je stranka čije vodstvo je srozalo vjerodostojnost vlastite stranke u blato. Vodstvo SDP-a je vrijeđajući sve oko sebe (u stilu nekadašnjeg HDZ-a) i natječući se tko će biti nehumaniji i niži u hrvanju u blatu, je dodatno srozalo i političku kulturu u državi i dijalog u javnom prostoru. Strategijom „mi ili oni“ vodstvo stranke je pojačalo netrpeljivost i netolerantnost u društvu, za što je snažnu vatru inicijalno zapalio Karamarkov HDZ.
Vrijeđanje i klevetanje
Organizacijski stranka je zastarjela i zapuštena, članstvo je dijelom demokratski neobrazovano, politička edukacija je nedovoljna. Vodstvo se na terenu pojavljuje samo kada treba pokupiti glasove, a lokalne organizacije su prepuštene većinu vremena same sebi. U unutarstranačku kulturu komunikacije vodstvo je uvelo vrijeđanje, klevetanje i ponižavanje neistomišljenika, a ako drugačije nije išlo izbacivanje iz stranke bila je krajnja mjera eliminacije.
SDP je izuzetno centralizirana stranka s lošim Statutom, koji čak i takav, vodstvo krši i gazi prema političkoj potrebi. Ovo vodstvo stranku stranku je svelo na feudalnu autokraciju, s velmožama bliskim vođi. Uvođenjem principa apsolutne poslušnosti i podobnosti, stranka je kadrovski opustošena, nestranački lijevi intelektualci su protjerani i zaobilaze SDP kao da je kužan. Koalicijski potencijal stranke ravan je 0. Ovo vodstvo SDP je učinilo nedemokratskom i autoritarnom strankom prema članstvu, a bahatom i neprincipijelnom prema glasačima.
Tom vodstvu SDP-a građani su na jučerašnjim izborima rekli: Dosta je. To vodstvo odgovorno je zbog nečinjenja, šutnje, bespogovorne podrške neuspješnim idejama lidera i donošenja krivih političkih odluka. To vodstvo aktivno je sudjelovalo, na čelu sa Zoranom Milanovićem u procesu uništavanja kako stranke tako i lijeve političke scene. Oni su arhitekti ovog debakla i ne mogu biti dio rješenja. Odgovorni za povjerenja kod pola milijuna glasova građana moraju podnijeti odgovornost. Cijelo Predsjedništvo SDPa i politički tajnik moraju hitno dati ostavku. To od njih očekuju svi progresivni članovi i njihovi bivši i sadašnji glasači. Nakon 6 izbornih poraza u nizu, prostora za popravak više nema. Ovaj poraz na sebi nosi pečat svakog člana vodstva stranke i sada je dosta.
Krivi su
Za debakl ljevice i SDP-a krivi su: potpredsjednici Ranko Ostojić i Milanka Opačić, članovi Predsjedništva Peđa Grbin, Zdravko Ronko, Sabina Glasovac, Mirando Mrsić, Mihael Zmajlović, Željko Jovanović, Siniša Hajdaš Dončić, Branko Grčić, Biljana Borzan, Arsen Bauka, Gordan Maras i tajnika Igor Dragovan. I tek na zadnjem mjestu, predsjednik Zoran Milanović. On je najmanje kriv. Radio je najbolje što zna i umije, drugačije ne zna i ne može. Oni su vidjeli što se događa, znali, dizali ruku za sve odluke, sudjelovali u političkim egzekucijama i vrijeđanjima, smijuljili se iza leđa i karijeristički šutjeli. Njima, a ne samo njemu, su građani jučer rekli dosta je takve politike.
Ostavke moraju doći još ovaj tjedan, a unutarstranački izbori se moraju održati u najkraćem mogućem roku od 60 dana, kako bi se agonija završila. Vođenje stranke treba kao v.d. preuzeti predsjednica Glavnog odbora, Romana Jerković i uz suradnju savjetodavnog tijela provesti izbore. Izbore ne može provoditi sadašnje Predsjedništvo.
Nažalost klijentelističkim kontroliranjem stranačke infrastrukture nastojali bi onemogućiti promjene, jer one ugrožavaju njihov klijentelizam i osobne interese.
SDP ima mnoštvo kvalitetnih, mudrih, odgovornih, poštenih i vjerodostojnih pojedinaca u svojim redovima. Onih kojima je, umjesto karijerizma i oportunizma, na prvom mjestu vlastiti ljudski i stranački politički integritet. Vrijeme je da se svi oni pokrenu i aktiviraju. Vrijeme je za Novi SDP, vrijeme je za socijaldemokraciju i principijelnost. Taj put neće biti lagan. Bit će težak i krvav i polagan. Put stvaranja jakog,  decentraliziranog, demokratskog i modernog SDP-a uključuje dubinsku reformu stranke  i paradigme na kojoj ona počiva, definiranje jasnih novih socijaldemokratskih politika i programa, okupljanje svih progresivnih pojedinaca i snaga u društvu i vraćanje povjerenja građana. Ostavka svih krivaca za devetogodišnju destrukciju SDP-a i ljevice nužan je, ali tek prvi korak u tom smjeru.
Njihov ostanak u vodstvu ili preuzimanje liderske pozicije u stranci, znači siguran smjer u 7. poraz.
Dosta je poraza, SDP se mora iz ovog gliba i depresije pokrenuti optimizmom, vjerom u mogućnost promjene i nadom.
Bit će teško, ali tome svoj doprinos može dati svaki član ove stranke.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x