SAD ‘zamrznule’ 125 milijuna dolara za pomoć Palestincima: ‘Plaćamo ih, a ne cijene nas niti poštuju’

Sjedinjene Države zamrznule su 125 milijuna dolara sredstava za UN-ovu agenciju koja osigurava pomoć za palestinske izbjeglice, izvijestila je u petak internetska stranica Axios News, nekoliko dana nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio da će ustegnuti buduću pomoć za Palestince.
Sredstva, trećina godišnjih donacija SAD-a za UNRWA-u, trebala su biti uplaćena do 1. siječnja ali su zamrznuta dok američka vlada završi reviziju pomoći za Palestinske vlasti, izvijestio je Axios navodeći tri neimenovana zapadna diplomata.
Trump je u utorak rekao kako će uskratiti  novac Palestincima, optužujući ih da “više nisu voljni pregovarati o miru” s Izraelom.
“Plaćamo stotine milijuna dolara godišnje i ne cijene nas niti poštuju. Čak ne žele niti pregovarati o mirovnom ugovoru s Izraelom koji već jako kasni… ako Palestinci više ne žele razgovarati o miru zašto bismo mi njima trebali ubuduće vršiti ove goleme uplate?”, rekao je Trump na Twitteru.
Sjedinjene Države su najveći donator agencije za palestinske izbjeglice s obećanim uplatama od 370 milijuna dolara od 2016., prema UNRWA-inoj internetskoj stranici, prenosi Hina