Published On: Čet, svi 16th, 2013

SAD VELEPOSLANSTVO IMA NOVU MISIJU: Živko je mrtav, Jerko je mrtav, kako Raguža metnuti Hrvatima?

Međunarodna zajednica ima plan da razdrma stanje na političkoj sceni Hercegovine, na kojoj dominiraju hrvatski politički prvaci i dominantno hrvatske političke partije. Ovo je inače stalna praksa međunarodne zajednice koja je uglavnom fokusirana na političke intervencije i manipulacije na hrvatskoj političkoj sceni koja je najslabija i najmalobrojnija u BIH. Nekog naročitog napora da smjene bošnjačke ili srpske prvake do sada nisu pokazivali. Moj portal tako piše  da je prvi korak u realizaciji tog plana počeo i da je prvi cilj smjena aktualnog predsjednika HDZ 1990 Bože Ljubića koji se suprotno njihovoj procjeni pokazao kao nacionalno svjestan političar koji nije za malo pozicije i moći u stanju biti bijedan i jeftin poput Jurišića i Budimira.
Pred predstojeći Sabor HDZ 1990 mnogi koji nisu članovi ove stranke su vrlo aktivni u namjeri da na čelo HDZ 1990 dovedu Martina Raguža, dugogodišnjeg suradnika Bože Ljubića, ali i dugogodišnjeg pretendenta na predsjednčko mjesto u HDZ 1990.
Dosadašnja politička putanja Martina Raguža govori da se radi o čovjeku koji je bježao od direktog sučeljavanja i borbe „prsa u prsa“. Raguž se uglavnom povlačio kad nije bio siguran u pozitivan ishod. Mnogi mu zamjeraju da nema dovoljno herca. Tako i na posljednjem Saboru HDZ 1990 povukao svoju kandidaturu zbog “jedinstva u stranci”. Prava istina je bila da se zapravo Raguž tada uplašio poraza od Bože Ljubića.
Kredibilitet Martina Raguža međutim, među Hrvatima je narušen još iz vremena formiranja antihrvatske Platforme. Tada je naime Lagumdžija koketirao s njim, licitirajući njegovim imenom kao mogućim premjerom Vlade BIH u koju ne bi ušle pobjedničke hrvatske stranke, što ovaj nikada nije odbio kao mogućnost. Da je tada javno istupio rječima kako on Martin Raguž neće i ne može biti moneta za potkusurivanje kojom bi se i na razini države ponovio federalni scenarij obespravljivanja Hrvata danas bi možda i bio ozbiljan mladi hrvatski lider. Ovako je naprosto čovjek kojem se ne može vjerovati i koji bi se prema svemu sudeći još jedanput mogao povući. A ako i pobjedi u utrci za predsjednika HDZ90 pitanje je što će od te stranke tek ostati.

Kako se za sada najavljuje Raguž će ipak ići do kraja jer su mu navodno date garancije za pozitivan ishod i to od strane američke ambasade koja čini sve da oslabi Čovića i time se javno hvali što je u normalnim državama eksces, budući da se strane veleposlanike koji se direktno miješaju u unutarnja politička previranja i pitanja u zemlji promptno protjeruje van nje. No budući da BIH nije država niti zemlja sasvim je normalna ovakva nonšalantnost američkih trećerazrednih aparatdžika, koji su po kazni poslani u BIH.
Moj portal piše kako je teren već pripremljen za predstojeći Sabor HDZ90, a da su sinoć istovremeno održane stranačke sjednice u pet Županijskih organizacija HDZ 1990 i da su kako saznajemo sve organizacije za predsjednika predložile Martina Raguža. Nakon sinoćnjih sjednica Božo Ljubić je navodno prema pisanju dotičnog portala u panici, pa se čak u krugovima bliskim njemu nagađa da bi mogao i odustati od kandidature za još jedan mandat na čelu HDZ 1990.

Zanimljive su reakcije u suprotnom taboru, u HDZ BiH, gdje Dragan Čović i ljudi bliski njemu ozbiljno razmatraju novonastale okolnosti u HDZ 1990. Čak se može čuti i da se navodno sam Čović uključio u događanja oko Sabora HDZ 1990, kao ispomoć Ljubiću.

Ragužev plan je da formira blok okupljen oko HDZ 1990 koji bi bio „antiHDZ BiH“ orjentiran što je pomalo čudno budući da je Raguž istaknuti član HNS-a , dakle svojevrsna guja u njedrima. Poznata je njegova bliskost sa Soroševom fondacijom kao i medijska potpora Dnevnog lista, jedinog bošnjačkog lista na hrvatskom jeziku u BIH.
Cilj je pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, a preko Raguža i HDZ 1990, da objedine svu „hrvatsku političku alternativu“ u jak blok koji bi se mogao suprotstaviti Draganu Čoviću, HDZ BiH i politici koju oni zagovaraju.
Ovakav angažman međunarodne zajednice se može objasniti i potrebom suprotstavljanja politici i opstrukcijama čiji je nosilac po njima HDZ BiH, a u vezi posljednih prijedloga reforme Ustava Federacije BiH i implementacije presude Sejdić-Finci. Čoviću je od izetne važnosti da zadrži Ljubića politički živog i posredstvom njega zadrži prohrvatsku suradnju sa HDZ 1990.
Znakovita je podrška medija bliskih HSP i Lijanovićima koji u borbi između Ljubića i Raguža bjesomučno  drže Raguževu stranu.
Prema drugim analizama, svaki angažman međunarodne zajednice, protiv bilo koje hrvatske stranke u BIH i njenog lidera, samo  će ojačati iste.
Nevjerojatno je pak, da HDZ90 do sada nije izbacio kompetentnijeg kandidata za predsjednika stranke od Martina Raguža, koji će po svemu sudeći ako nekako i pobijedi podijeliti stranku ili mnoge natjerati iz nje.