Published On: Čet, stu 15th, 2018

SAD uveo sankcije protiv 17 Saudijaca zbog ubojstva Khashoggija

Američko ministarstvo financija uvelo je sankcije protiv 17 Saudijaca zbog umješanosti u ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, što je prvi konkretan odgovor Trumpove administracije na zločin koji se dogodilo prošloga mjeseca.

Među sankcioniranima su i Saud al-Qahtani, bivši savjetnik princa Mohammeda bin Salmana, kao i generalni konzul Mohammed Alotaibi.

Sankcije će se provesti prema tzv. zakonu Magnitsky, usmjerenom protiv počinitelja ozbiljnih kršenja ljudskih prava i korupcije.

Objava sankcija neuobičajena je za Washington koji rijetko uvodi sankcije Rijadu.
“Osobe koje su brutalno ubile novinara koji je živio u SAD-u moraju snositi posljedice za svoje djela”, priopćio je ministar financija Steve Mnuchin.
Dodao je da SAD još utvrđuje što se dogodilo i tražit će odgovornost svih umiješanih u Khashoggijevo ubojstvo.

Među sankcioniranima je i Maher Mutreb, suradnik Qahtanija koji je fotografiran s princom Mohammedom tijekom službenog posjeta SAD-u i Europi ranije ove godine.

Saudsijki državni tužitelj zatražio je smrtnu kaznu za petero ljudi optuženih za sudjelovanje u ubojstvu novinara Jamala Khashoggija.

U vezi s tim ubojstvom počinjenim u saudijskom konzulatu u Istanbula uhićeno je 18 ljudi, a protiv njih 11 poslije je podignuta optužnica. Za petero se traži smrtna kazna, rekao je dužnosnik saudijskog tužiteljstva na konferenciji za novinare u Rijadu. Imena nije objavio.

Ubojstvo novinara isplanirao je i organizirao bivši zamjenik šefa saudijske obavještajne službe, rekao je.
“Još čekamo odgovor Turske na naš zahtjev da nam predaju dokaze i audiosnimke vezane uz slučaj”, dodao je dužnosnik.

Erdoganov savjetnik: Saudijska Arabija nastoji prikriti Khashoggijevo ubojstvo

Savjetnik turskoga predsjednika Tayyipa Erdogana rekao je da komentari saudijskoga javnog tužitelja imaju cilj prikriti ubojstvo novinara Jamala Khashoggija te dodao da se saudijskom istragom vjerojatno neće naći počinitelji.

Yasin Aktay, koji je savjetovao Erdogana u njegovoj Stranci pravde i razvoja, komentirao je to pošto je saudijski javni tužitelj rekao da je novinar ubijen nakon što su “pregovori” kojima su ga htjeli uvjeriti da se vrati u kraljevinu propali. Turski dužnosnici rekli su da vjeruju da je ubojstvo bilo smišljeno.

“Očekuju da povjerujemo kako su to ubojice sami izveli. To nije vrlo vjerojatno. Sve je jasno kao dan, no nešto se nastoji prikriti”, rekao je Aktay.

Erdogan je kazao da je ubojstvo naređeno s “najviših razina” saudijske vlasti.

“Rekli su da je taj čovjek ubijen jer je pružao otpor, međutim to ubojstvo bilo je smišljeno”, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu novinarima.
“To nije bio spontan čin. Oprema i izvršitelji dovedeni su prije toga kako bi ga ubili i kasnije raskomadali njegovo tijelo”, dodao je.

Cavusoglu je također ponovio turski poziv Rijadu da objavi mjesto gdje se nalaze ostaci Khashoggijeva tijela.

“Gdje je tijelo ubijenoga Khashoggija? Gdje je bačeno, gdje je spaljeno?, rekao je. Nije kazao ima li Turska dokaze o tome da je tijelo spaljeno. Turska je prije pozvala da se istraže izvješća je li tijelo rastvoreno u kiselini.

Cavusogli je također ponovio Erdoganov poziv da se osumnjičenima u tom slučaju treba suditi u Turskoj, ne u Saudijskoj Arabiji. – prenosi HRT.hr

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare