Published On: Sri, stu 2nd, 2016

SAD: Trump vodi, entuzijazam za Hillary opao zbog istrage

Republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima Donald Trump po prvi put od svibnja vodi u odnosu na kandidatkinju Demokrata Hillary Clinton, pokazuje najnovija anketa sprovedena za televiziju ABC i Washington Post.
Entuzijazam birača za Clinton opao je nakon što je FBI ponovo otvorio istragu o mailovima koje je slala sa privatnog servera dok je bila državna tajnica.
Borba je, međutim, još uvijek izuzetno tijesna. Clinton je samo jedan postotni poen iza Trumpa prema telefonskoj anketi sprovedenoj od 27. do 30. listopada na slučajnom uzorku od 1,126 birača.
Za Trumpa se izjasnilo 46 posto birača, a za Clinton 45 posto. Međutim, kada se uzmu u obzir samo birači koji su izrazili entuzijazam za svog kandidata, Trump vodi u odnosu na Clinton za osam posto.
Entuzijazam za Hillary je opao, najvjerojatnije zbog ponovne kontroverze s mailovima, dok je entuzijazam za Trumpa ostao isti, navodi ABC.
Iako je Trumpova prednost mala, to je značajan rezultat budući da je republikanski kandidat bio bolji od Hillary samo jednom od početka utrke, i to za 2 posto u svibnju, ali to je bilo u trenutku kada je on osvojio nominaciju Republikanske stranke dok se Clinton još borila sa Bernijem Sandersom za nominaciju Demokratske stranke.
Rezultati anketa tjedan dana pred izbore nisu nužno indikativni za konačni rezultat. Tako je na izborima 2012. godine Mitt Romney vodio za jedan posto u odnosu na Baracka Obamu a John Kerry također za jedan posto u odnosu na Georga Busha 2004. godine, podsjeća ABC./HMS/