SAD su bile najspremnije za borbu s pandemijom, a sada su pred novom Velikom depresijom

Sjedinjene Američke Države do prije godinu dana su bile na vrhu zemalja koje su najbolje opremljene za borbu protiv pandemije, ali sada su se Amerikanci našli u katastrofalnoj krizi koja bi tek trebala eskalirati u, mnogi kažu, novu Veliku depresiju. Što je pošlo po zlu?

Otkako se svakodnevno povećava broj zaraženih koronavirusom u SAD-u, jasno je da će SAD biti jedna od zemalja koja je najteže pogođena pandemijom koronavirusa, piše Russia Today.

Sve je krenulo kada je američka burza doživjela potpuni pad i obilježila najgori kvartal svih vremena. Stoga se čini neizbježnim da će ekonomija SAD-a utonuti u drugu Veliku depresiju nakon 1930. godine.

Do kraja prošlog tjedna, dionice na američkim berzama su izgubile više od 30 posto vrijednosti, čime je pogođen cjelokupni rast otkako je lider SAD-a Donald Tramp stupio na dužnost. Podsjećamo, on je često isticao rast vrijednosti dionica kao pokazatelj uspješnosti njegove politike.

Potom su dionice prošle sedmice naglo skočile zbog usvajanja historijskog stimulativnog paketa u američkom Kongresu od dva bilijuna dolara, što ukazuje na nestabilnost na financijskim tržištima.

Čelnik Ujedinjenih nacija: Koronavirus je najveći test od Drugog svjetskog rata

Uskoro će SAD preteći Kinu po broju smrtnih slučajeva od Covid-19. Podaci do sada govore da je gotovo 165.000 Amerikanaca zaraženo koronavirusom, čime se ovaj broj udvostručio za tri dana, dok je broj smrtnih slučajeva nadmašio 3.000 ljudi.

Predsjednik Trump odugovlačio je s uvođenjem restriktivnih mjera i sada se čini da su SAD i američka ekonomija pred dugim i mračnim ljetom.

U oktobru prošle godine objavljen je Globalni indeks zdravstvene sigurnosti, što je bila prva sveobuhvatna procjena globalnih zdravstvenih sigurnosnih sposobnosti u 195 zemalja. Indeks su razvili Johns Hopkins Centar za zdravstvenu sigurnost i Inicijativa za nuklearnu prijetnju, u suradnji s Economist Intelligence Unit-om.

Zemlje su ocijenjene na osnovu šest kriterija – prevencija, otkrivanje i izvještavanje, brzo reagiranje, zdravstveni sistem, usklađenost s međunarodnim normama i rizično okruženje. Od tih šest kriterija, SAD su prestigle teren kod čak četiri, čak postigavši ​​gotovo savršenih 98.2 poena kod kriterija “rano otkrivanje i izvještavanje”. Međutim, pandemija koronavirusa pokazala je sve suprotno.

Brojni ekonomski stručnjaci upozoravaju kako bi ekonomska kriza u SAD-u, uzrokovana pandemijom koronavirusa, mogla biti čak i gora od Velike depresije iz 1930. godine.

Trump upozorio Amerikance: Spremite se za dvije bolne sedmice

Poznati svjetski ekonomista Nurijel Rubini, koji je dobio nadimak Doktor Propast, nedavno je upozorio kako su za Veliku depresiju tridesetih godina bile potrebne tri godine, dok je sadašnja kriza izazvana koronavirusom potopila svjetsku privredu za samo tri sedmice.

Rubini je upozorio za Guardian da Americi prijeti još veća depresija. Prema njegovim riječima, svi elementi agregatne potražnje, od potrošnja kapitala do izvoza, su u nezapamćenom slobodnom padu.

On navodi da čak ni za vrijeme Velike depresije i Drugog svjetskog rata najveći dio ekonomskih aktivnosti nisu bile bukvalno paralizirane, kao što je to danas slučaj u Kini, SAD-u i Europi.

“Najbolji scenarij bio bi dan pad bude drastičniji nego 2008. godine, u vrijeme financijske krize. U tom slučaju, tržišta bi počela da se oporavljaju kada se pojavi svjetlo na kraju tunela”, kaže Rubini.

Međutim, on dodaje kako je za ostvarenje takvog scenarija potrebno nekoliko uvjeta. Prije svega, SAD, Europa i ostale teško pogođene ekonomije, trebale bi početi masovna testiranja na koronavirus, pratiti njegov tok, uvesti karantene i potpuno ograničiti kretanje kao što je to Kina učinila.

Nažalost, Rubini kaže da su neizvjesne šanse za ostvarenje “najboljeg scenarija”, imajući u vidu da je reakcija javnog zdravstvenog sistema u razvijenim zemljama bila daleko od neophodne da se obuzda pandemija, a fiskalni stimulans koji sada razmatraju vlade nije ni dovoljno brz niti obiman da osigura uvjete za blagovremeni ekonomski oporavak.

“Stoga, rizik od nove Velike depresije, raste svakim danom”, upozorava Rubini.