Published On: Uto, ruj 6th, 2016

SAD SMO SI DOBRI: Moramo saznati istinu o Hercegovini

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra kako vlasti u RS-u ne bi trebali ignorirati odluku Ustavnog suda BiH ukoliko bi referendum bio zabranjen.
– Republika Srpska je ionako ušla u sukob s međunarodnom zajednicom, s OHR-om, a na to više dobro ne gleda ni Srbija, a i regija je već zabrinuta. Očekujem da odustanu od antidaytonskih aktivnosti, od udara na ustavno-pravni sustav zemlje, od prijetnji kako će napraviti neki veći referendum i udariti na teritorijalni integritet zemlje i u konačnici prestanu s političkim avanturama koje nas mogu odvesti gdje ne treba, rekao je Izetbegović u intervjuu za Klix.ba.
Smatra kako ne može doći do takve eskalacije koja bi mogla ugroziti održavanje lokalnih izbora.
– Čak je sve to i rađeno u funkciji toga da pojedine stranke postignu bolji rezultati na izborima. Lokalni izbori će biti održani, a možda će biti održan i referendum. Ako se održi, onda će svatko morati raditi svoj posao, Tužiteljstvo svoj, Sud svoj, Ustavni sud svoj posao, istaknuo je Izetbegović.
Srbija “stala na pola puta”
Komentirajući izjave iz Srbije nakon sastanka s liderima iz RS povodom održavanja referenduma, Izetbegović kaže kako je Srbija potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i sve dok ono što ona radi i dok to pozitivno utječe na BiH, to je uredu.
– Ovaj put su stali negdje na pola puta. Kazali su kako se ograđuju od referenduma, ali nisu pozvali da se radi antidaytonska djelatnost. Srbija je ponavljala da će stati iza toga oko čega se tri naroda u BiH dogovore. Najavljeni referendum nije dogovor tri naroda. Osjeća se nervoza u Srbiji zbog toga što se pored dogovora s Beogradom nešto radi u BiH. Ovo je po tko zna koji put gdje mlađi brat uvlači starijeg brata u probleme. Prije 20-tak godina smo imali nemile situacije, kada je Slobodan Milošević pokušavao zaustaviti bosanske Srbe u nekim srljanjima, pa nije uspio. Nakon toga Srbija je morala stati iza toga i snositi posljedice, navodi on.
– Milorad Dodik i ostala garnitura u RS-u traže kruha na pogaču. Vladaju 100-postotno u tom dijelu BiH. Tamo čak ustavne suce, Hrvate i Bošnjake odabere Dodik. S druge strane, ne dopušta se Bošnjacima i Hrvatima imati praznik koji ih ne vrijeđa, ne dopušta se Bošnjacima svoj jezik nazivati onako kako se on i u Daytonskom sporazumu naziva. Ipak, smatram kako Dodik neće imati potporu od prijatelja s one strane Drine da napravi prave probleme na Balkanu, tvrdi Izetbegović.
Moramo saznati istinu o Hercegovini
Najavio je kako će u utorak i srijedu s HDZ-om i SBB-om imati temeljite razgovore gdje će pokušati iščistiti neke nejasne pozicije.
– Neki kažu kako se u Hercegovini treniraju mišići. Tamo sada FUP počinje maltretirati ljude bez potrebe, pravi afere, Porezna uprava u Hercegovini ima neki poseban standard. Drugi tvrde kako taj dio BiH nema vladavinu zakona, kako su zaštićeni i ne plaćaju se porezi. Sad ćemo vidjeti što je od toga istina. Pozvat ćemo desetine ljudi koji su u to umješani pa vidjeti što je istina, naveo je Izetbegović.
– Priča se kako se autocesta ne gradi kroz Hercegovinu, a gradi samo kroz Bosnu, kako su se sredstva prebacila sa zaobiilaznice oko Mostara, na zaobilaznicu oko Zenice. Moramo vidjeti što je od toga istina. Stvari moramo učiniti stabilnim, a one neće biti stabilne dok ne saznamo istinu i dok se ne složimo oko toga, naglasio je Izetbegović
 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x