Published On: Fri, Jul 28th, 2017

SAD se odrekao islamističke skupine u Siriji i želi natrag svoje oružje

”Sjedinjene Američke Države su po prvi put od operacije u Siriji prestale surađivati s jednom od skupina sa sjedištem na jugu zemlje zbog njihovog odbijanja da se bore protiv Islamske države”, rekao je glasnogovornik Pentagona Ryan Dillon.

”Naziv skupine je Al-Shuhada Qaryatayn, koja nam je bila jedan od partnera na jugu Sirije. Mi smo jasno rekli da je naš cilj u Siriji i Iraku pobjeda nad ”Islamskom državom”. Pitali smo naše partnere da budu predani toj misiji”, rekao je glasnogovornik Pentagona.

Dillon je dodao da je odbijanje militanata da se bore protiv terorista ”kalifata” povezano s njihovom željom za ”borbu protiv režima”.

”Tako smo im rekli da ih ne možemo podržati, ako žele nastaviti poslovati s drugim ciljevima, a ne poraziti ISIL”, rekao je Dillon, ali nije htio otkriti broj boraca skupine i druge podatke.

Istovremeno je predstavnik Pentagona istaknuo da će Sjedinjene Američke Države skupini oduzeti oružje, koje su militanti dobili za borbu protiv ISIL-a.

Uoči ove objave je Pentagon službeno pozvao militantne skupine da se prestanu boriti protiv sirijske vojske i Bashara Al-Assada i da se posvete naporima u borbi protiv ”Islamske države”.