Published On: Čet, stu 23rd, 2017

SAD se ne žele povući iz Sirije i planiraju uspostavu države na sjeveru zemlje

Nakon sastanka Vladimira Putina u Sočiju s Basharom Al-Assadom i vođama Irana i Turske su sirijske vladine snage pojačale aktivnosti na zapadnoj obali Eufrata. Cilj je eliminirati ISIL i spojiti dvije borbene, onu generala Suheila Al-Hassana sa snagama iz Al-Bukamala u koju čine i borci libanonskog i iračkog Hezbollaha i druge šiitske milicije. Problem je što su u Washingtonu ranije dali do znanja da se ne namjeravaju povući sa sjevera Sirije, sve dok se ne ukloni i najmanja mogućnost nastanka terorističke “Islamske države 2”.

U bliskoj budućnosti će zapadna obala Eufrata biti potpuno oslobođena od prisutnosti terorista, što će značiti završetak operacija u borbi protiv preostalih terorista “Islamske države” na istoku Sirije, što je potvrdilo i rusko Ministarstvo obrane.

Vladine snage, uz podršku ruskih vojnih savjetnika i zrakoplovstva, potiskuju teroriste u području doline Eufrata, fokusirajući se na oslobađanje naseljenih područja na zapadnoj obali.

Oslobođena su velika područja između gradova Al-Salihiya i Diban, te grad Qouriya. Prema “oporbenim” izvorima je između zapadne i istočne borbene skupine još oko osam kilometara područja kojeg nadziru teroristi “kalifata” i pitanje je vremena kada će doći do fizičkog spajanja sirijskih snaga i punog okruženja preostalih militanata u pustinji.

SAD ne žele otići

Unatoč ogromnim naporima Damaska, Irana, Rusije, Turske, ali i Iraka, da se pronađe prihvatljivo političko rješenje za sve etničke i vjerske skupine, al i većinu sirijskog stanovništva odanog vladi u Damasku, strahovi da će se ovaj proces opstruirati su bili opravdani.

Naime, prema američkim medijima, koji se pozivaju na izvore u vladi, Sjedinjene Države žele očuvati vojnu nazočnost na području Sirije i nakon poraza terorista “Islamske države”. Štoviše, Washington namjerava nastaviti podupirati takozvane arapsko-kurdske “Sirijske demokratske snage”, čemu se Ankara oštro protivi.

Možda Pentagon i State Department, obzirom na ulogu Izraela u upravljanju američkom državom , nema drugog izlaza, jer bi povlačenje američkog kontingenta značilo zajamčeni politički opstanak predsjednika Bashara Al-Assada, ali i neupitnu pobjedu Irana. Washington ne želi dopustiti takav ishod i sada se planira uspostaviti nova lokalna vladu na sjeveru Sirije, koja bi trebala biti neovisna o službenom Damasku.

Štoviše, američki mediji tvrde kako bi ostanak američke vojske mogao utjecati na Bashara Al-Assada i prisiliti ga na ustupke tijekom predstojećih pregovora u Ženevi.

Sjedinjene Američke Države su ranije povukle svoje postrojbe iz jedne od dviju baza na jugu Sirije, što je bio sporazuma s Rusijom o uspostavi zone za de-eskalaciju sukoba u pokrajini Dara’a.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x