Published On: Sri, svi. 22nd, 2019

SAD Savezna država Washington legalizirala kompostiranje ljudi

Washington je prije par dana postao prva savezna država u SAD-u koja je legalizirala kompostiranje ljudi, javlja BBC. Prijedlog novog zakona potpisao je u ponedjeljak guverner Jay Inslee.

Treba istaknuti da se Inslee bori za predsjedničku nominaciju 2020. kroz platformu zaštite okoliša. Zagovornici ideje i njegovi pristaše smatraju da će se “prirodnom organskom redukcijom”, kako se kompostiranje češće naziva, po tijelu uštedjeti otprilike tona emisije ugljika, a “tekućom kremacijom” se proizvode tek četvrtina emisije ugljičnog dioksida u odnosu na uobičajenu kremaciju, prenosi Index.hr.

Riječ je o mladoj i novoj metodi pokapanja, odnosno zbrinjavanja ostataka nakon smrti, čiji zagovornici tvrde da je jeftinija i ekološkija od tradicionalnog ukopa ili kremiranja.

I dok je “tekuća kremacija” već legalna u osam američkih saveznih država, “organska redukcija” je novost. Nastala je kao plod sedmogodišnjeg istraživanja poduzetnice Katrine Spade i grupe znanstvenika koje je angažirala kako bi dokazala da je zamisao o pretvaranju tijela u gnojivo sigurna i izvediva. Voditeljica tima je sveučilišna profesorica održive i organske poljoprivrede Lynne Carpenter-Boggs koja vodi istraživanja unutar tvrtke.

Zemlja se može koristiti pri sadnji cvijeća

Poduzetnica Katrina Spade, koja je lobirala za uvođenje novog zakona, osnovala je tvrtku koja će među prvima pružati usluge posthumnog kompostiranja.

“Rekompozicija je alternativa kremiranju ili pokapanju. Radi se o prirodnom, sigurnom i održivom procesu koji će smanjiti emisije stakleničkih plinova“, rekla je Spade za AFP.

Na kraju procesa kompostiranja, bližnjima se daje zemlja sačinjena od pokojnikovih ostataka, koju mogu koristiti pri sadnji cvijeća, povrća ili drveća.

Zakon o “organskoj redukciji”, koji će na snagu stupiti 1. svibnja 2020., utire put poslovanju Spadeine tvrtke u Seattleu.

Prijedlog zakona kojim se odobrava ova praksa prošao je u washingtonskom senatu i domu uz jaku dvostranačku potporu, no Katolička crkva se protivi Obama postupcima, “tekućoj kremaciji” i “organskoj redukciji”, uz objašnjenje da zakon ne pokazuje poštovanje prema pokojnicima.

Katrina Spade je s timom znanstvenika najprije morala dokazati da raspadanje tijela u tlu zadovoljava sve zakonske standarde kada su posrijedi opasni nusproizvodi, poput patogena, metala i ostalih onečišćivača koji bi mogli naškoditi okolišu.

Kako izgleda taj proces?

Katrina Spade ukratko je objasnila kako u njenoj kompaniji Recompose izgleda proces rekompozicije, odnosno kompostiranja klijenata.

Djelatnici tvrtke prvo stavljaju tijelo pokojnika u čelični kontejner pun lucerne, drvene piljevine i slame. Kontejner se zatim zatvara, a tijelo se tijekom 30 dana raspada prirodnim putem. Nakon što je proces gotov, nastaje zemlja koja se može ekološki iskoristiti.

“Tijekom procesa transformacije koristi se opna dimenzija 1 x 3 metra, napunjena organskim ostacima od stabala, drvenom piljevinom i slamom. Njima se dodaju termofilne bakterije, s povremenim usisavanjem zraka kako bi se smjesa promiješala. Uz trajnu temperaturu od 5 Celzijevih stupnjeva događa se transformacija. Za cijeli proces potrebno je mjesec dana i proizvede se nešto manje od prostornog metra komposta. U slučaju da pokojnik ima neke neorganske dijelove tijela, poput umjetnog kuka, oni se skeniraju i recikliraju”, rekli su iz “Recomposea”.

“Mi mislimo da je briga o smrti temeljni dio života. Osim osmišljavanja sustava koji nas nježno vraća zemlji, težimo tomu da ovo iskustvo učinimo što jasnijim i značajnijim za sve sudionike”, dodali su.

“Riječ je o prvome prirodnom organskom pogrebnom poduzeću za smanjenje otpada u zemlji. Postupak će se naplaćivati oko 5500 dolara, što jest visoka cifra, no još uvijek je manja od 7000 dolara prosječnih troškova pokopa”, poručuje Spade te dodaje da će posao pokrenuti u roku od dvije godine.

Glumac u lijesu od gljiva

Ekološki prihvatljive alternative ukopa postaju sve popularnije.

Tako je glumac Luke Perry nakon svoje smrti bio pokopan u posebnom ekološkom odijelu načinjenom od gljiva, što bi trebalo smanjiti količinu otrovnih tvari i toksina koji bi inače prodrli u tlo tijekom razgradnje ili kremiranja tijela.

Proces ljudskog kompostiranja već je legalan u Švedskoj, dok su prirodni ukopi, gdje je pokojnik zakopan bez ili u biorazgradivom lijesu, legalni u Velikoj Britaniji./HMS/