Published On: Sri, lis. 11th, 2017

SAD: Sankcionirati Rusiju zbog suradnje s Hezbollahom

Odbor za međunarodne poslove američkog Zastupničkog doma je prihvatio amandman kongresmena Brendana Boylea na Zakon o suzbijanju međunarodnog financiranja Hezbollaha, HR 3329 iz 2017. godine, kojim se traži sankcioniranje Rusije zbog pomoći libanonskom pokretu otpora koji je za SAD ”teroristička organizacija”. Američki Zakon o suzbijanju međunarodnog financiranja Hezbollaha, koji je izmijenjen, usmjeren je protiv stranih država, tvrtki i pojedinaca koji podupiru libanonski pokret.

”Kongres je predložio uvođenje novih sankcija protiv Rusije zbog vojne podrške Moskve Hezbollahu u Siriji”, priopćio je član Demokratske stranke i američki kongresmen Brendan Boyle.

Boyleova inicijativa za uvođenje novih sankcija protiv Rusije je već podržana od strane Odbora za međunarodne poslove američkog Zastupničkog Doma.

Brendan Boyle novim sankcijama namjerava utjecati na Rusiju kako bi se prekinula “vojna interakcija” između Rusije i Hezbollaha. U dokumentu nisu navedene kakve bi se sankcije mogle uvesti Moskvi.

Autor amandmana, kongresmen Brendan Boyle, poznat je po svojim antiruskim inicijativama i protivnik je aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Boyle tvrdi da se mora sankcionirati Moskvu, ”koja je teroristima Hezbollaha isporučila moderna oružja i pruža mu zračnu potporu, zbog čega se povećao ugled i moć kojom ovi nemilosrdni tirani škode američkim saveznicima kao što je Izrael i nevinim građanima u cijeloj regiji”.

Još treba definirati tko će točno biti sankcioniran, ali ako njegova inicijativu prođe u Senatu, te je potpiše Trump, koji će to sigurno učiniti pod pritiskom izraelskog lobija i zeta Jareda Kushnera, zakon će stupiti na snagu.

Prijedlog Brendana Boylea ne treba posebno obrazlagati i odakle njegova briga da je ojača ovaj ”tiranski pokret”.

“Od kada se Rusija uključila u sukobu u Siriji, njezin odnos s Hezbollahom, terorističkom organizacijom koja zahtijeva uništenje Izraela i posjeduje napredni raketni arsenal, postao je iznimno uznemirujući”, rekao je Boyle.

“Hezbollah se protivi svim američkim vrijednostima i ugrožava živote civila raspoređivanjem svojih snaga i naoružanja u naseljena područja i civilne objekte, što je očito kršenje međunarodnog prava. Potrebno je vrlo jasno pokazati Rusiji da SAD neće tolerirati suradnju s ovom naoružanom terorističkom organizacijom”, rekao je Boyle.

“Rusija je, prema izvješćima, dala oružje Hezbollahu, uključujući taktičke projektile dugog dometa, laserske projektile i protutenkovska oružja. Ovaj će amandman prisiliti Rusiju da prestane podržavati Hezbollah u Siriji ili bilo gdje drugdje, inače će se suočiti sa sankcijama Sjedinjenih Država”, rekao je Brendan Boyle.

S druge strane, Rusija je više puta naglasila ulogu libanonskog pokreta u borbi protiv terorizma i takozvane ”Islamske države”, što je u veljači ove godine istaknuo i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

”Ako je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na međunarodnoj razini prioritet borba protiv terorizma, potrebno je da ga prepozna. Na primjer, u Siriji se protiv ISIL-a prvenstveno bore sirijska vojska, koju podržava rusko zrakoplovstvo i savezničke milicije, uključujući i Hezbollah”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova.

Zahtjev za sankcioniranje Rusije dolazi unatoč činjenici da je izraelski premijer Netanyahu rekao kako nema dokaza da Rusija naoružava Hezbollah.

“Ne slažem se oko nekih stvari s predsjednikom Putinom i o tome sam izravno razgovarao. Ali ne želim kriviti Rusiju za ono što nije učinila. Rusija ne prenosi oružje u Hezbollahu”, rekao je Netanyahu u intervjuu za izraelski ”9. Kanal”.

Hezbollah aktivno sudjeluje u borbama protiv terorizma u Siriji i Libanonu i prije pojave ”Islamske države”. Veći angažman skupine je zabilježen u kasno proljeće 2013. godine, kada je zahvaljujući Hezbollahu oslobođen grad Al-Qusayr na sirijsko-libanonskoj granici. U to su vrijeme takozvanim ”pobunjeničkim skupinama”, koje su kasnije mahom stale pod zastavu sirijske Al-Qaede i ISIL-a, Pentagon i CIA slali na tisuće tona naoružanja. Sirijska vojska je praktično bila na koljenima i Hezbollah je osigurao opstanak vladinih snaga. Ne zaboravimo ni ogromne zasluge libanonskog pokreta otpora u borbama za oslobađanje Doline kršćana, čime je sirijskoj vojsci pomogao da od spasi kršćansku manjinu u Ma’louli, Yabrudu, Nabku i drugim mjestima.

Sve to vrijeme je američki Kongres davao zeleno svjetlo isporuke oružja islamističkim terorističkim skupinama, čemu se, navodno, Brendan Boyle i američki zakonodavci sa žele suprotstaviti, i to sankcioniranjem Rusije.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer