Published On: Fri, Nov 14th, 2014

SAD šalje pomoć BiH u borbi protiv terorista

Sjedinjene Države su objavile da će poslati sedamdesetak državnih odvjetnika u četrnaest zemalja Balkana, Bliskog istoka i sjeverne Afrike kako bi pomogli u “istrazi i privođenju pravdi stranih terorističkih boraca” iz Sirije. Američki ministar pravosuđa na odlasku Eric Holder objavio je to na tiskovnoj konferenciji, nakon radnog sastanka s europskim kolegama.

“Uz potporu Ureda za borbu s terorizmom pri State Departmentu, ministarstvo pravosuđa je imenovalo savezne državne odvjetnike i visoke savjetnike za zaštitu zakonitosti u ključnim područjima (…) kako bi surađivali sa zemljama koje žele poboljšati svoju sposobnost provođenja istrage i privođenja stranih terorističkih boraca pravdi”, rekao je Holder., javlja Hina. Ministar je kazao da će ti pravni stručnjaci osigurati “važnu pomoć našim saveznicima u sudskom progonu povratnika iz Sirije”.

Suradnja će se ostvarivati na polju “razmjene informacija, istrage, sudskog progona i borbe s nasilnim ekstremizmom”, rekao je.

Visoki dužnosnik ministarstva pravosuđa je dodao novinarima da će ti državni odvjetnici raditi u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji te u neimenovanim zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka, “od Alžira i Maroka do zapada Afrike”.

“Oni nisu ondje da bi uvodili američki pravni sustav”, istaknuo je taj dužnosnik, oni će provjeriti ima li zemlja “zakone sukladne UN-ovoj konvenciji o suzbijanju terorizma”. Dodao je da su zemlje izabrane po “američkoj prosudbi”.

Dnevnik.ba