Published On: Čet, ruj 30th, 2021

SAD proglašava 23 životinjske vrste izumrlima, jedna od njih nije viđena od 1944.

AMERIČKA savezna agencija za zaštitu faune (FWS) u srijedu je odlučila da se 23 životinjske vrste proglasi izumrlima, uključujući bjelokljunog djetlića, koji službeno nije viđen od 1944. godine.

FWS “je utvrdio da su te vrste izumrle”, objavljeno je u priopćenju. Pokrenut je proces da ih se povuče s popisa ugroženih vrsta.

Vladini stručnjaci su na mnoge načine pokušali pronaći te 23 vrste ptica, riba i drugih životinja. Upozorili su da klimatske promjene i nestanak staništa, uz druge pritiske, mogu dovesti do toga da takva izumiranja budu sve češća.

“S klimatskim promjenama i nestankom prirodnih područja sve je veći broj vrsta na rubu. Sad je vrijeme za proaktivne, kolaborativne i inovativne načine da spasimo divljinu Amerike”, rekla je Deb Haaland, američka ministrica zadužena za upravljanje federalnim prirodnim resursima i teritorijima.

Šume uništile stanište bjelokljunog djetlića

Odlazak svake od 23 vrste trajan je gubitak za američku prirodnu baštinu, kazala je Bridget Fahey iz FWS-a za New York Times.

“To je otrežnjujući podsjetnik da je izumiranje posljedica promjena u okolišu, koje uzrokuje čovjek”, dodala je.

Među izumrlima je 11 ptica, osam slatkovodnih školjki, dvije vrste riba, šišmiš i jedna biljka, objavila je agencija.

Bjelokljuni djetlić je nekoć bio najveći djetlić u Americi, no krčenjem starih šuma na jugu SAD-a uništeno je njegovo stanište. Posljednji je put viđen 1944. na sjeveroistoku Louisiane.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Toni
Toni
2 mjeseci prije

Eto zemlje i države. Pored natives snd First nation uništavaju I životinje.