Published On: Uto, svi 21st, 2013

SAD-ov ULTIMATUM SARAJEVSKIM POLITIČARIMA: Ohladite svoje veze s Iranom

ZAGREB – Američki i britanski veleposlanici u Sarajevu upozorili su dužnosnike BiH da “ohlade” svoje veze s Iranom, jer njihova budućnost nije Teheran, nego EU, piše zagrebački “Večernji list” pozivajući se na izvore u State Departmentu.
Zagrebački dnevnik piše da je Washington izgubio strpljenje kada je jedan sarajevski magazin objavio da je tijekom 2012.odobreno “200 viza za iranske poduzetnike” koji su posjetili BiH.
“U njihovom društvu bio je i iranski diplomat kojeg su pratile izraelske tajne službe i otkrile da je posjetio Tajland, Gruziju i Indiju, sva mjesta gdje su potom napadnuti izraelski građani”, piše “Večernji list”.
Amerikanci potvrđuju da u BiH djeluje 3.000 potencijalnih islamskih terorista, dok se stotine drugih mogu se naći i na Kosovu, Sandžaku iu Makedoniji.
 
BiH jedina zemlja u Europi koja ima suradnike radikalnog islama u najvišim razinama vlasti
 
“Njihov utjecaj na društvo koje se još bori s nasljeđem mržnje zaostale iz ratova devedesetih i uništenom privredom ne treba potcjenjivati, jer ekstremisti s punim novčanicima lako pronalaze obraćenike spremne za teroristička djela”, piše list.
Američki stručnjak za Balkan Gordon Bardoš upozorava da je BiH jedina zemlja u Europi koja ima simpatizere i suradnike radikalnog islama u najvišim razinama vlasti.
Bardoš kaže da je Sarajevo “dom” za radikalne teroriste, te da se u tom gradu nalazi najveća iranska ambasada u Europi koje postaje centralno mjesto, nešto poput Berlina tijekom Hladnog rata.
“Amerika i druge zapadne zemlje dugo su ignorirale postojanje surogata Al kaide i Hezbolaha na Balkanu, koji financira Iran i Saudijska Arabija”, kaže Bardoš.
Američki sigurnosni stručnjaci već godinama upozoravaju Bijelu kuću da imaju dokaze da se najopasniji teroristi današnjice za nove napade pripremaju u BiH.
Većina ih je došla 1993. godine na poziv Alije Izetbegovića koji je formirao Kateebat el-mudžahedine, kao njegove osobne “svete ratnike”, a trojica iz te skupine Kalid Šeik Mohamed, Navaf al-Hazmi i Klalid al-mindhárom planirali su i sudjelovali u napadu na Svjetski trgovinski centar u Njujorku.
Teroristički napad na autobus s izraelskim turistima u Bugarskoj 18. srpnja 2012. posljednji je u nizu smrtonosnih incidenata na Balkanu koje su počinili islamistički ekstremisti uvježbani u vojnim kampovima u BiH, piše zagrebački dnevnik.
Prije toga u Skoplju su ubili pet ljudi, a 2011. vehabije su napale američku Ambasadu u Sarajevu, dok je 2010. godine policija Srbije otkrila terorističku ćeliju u planinskoj regiji Sandžak, koja je planirala napad na zapadne ambasade u Beogradu.
U BiH su mnogi ekstremisti devedesetih godina legalno i ilegalno dolazili i do hrvatskih putovnica, što je najvažniji razlog što Washington nije ukinuo vize Hrvatskoj. Ukinuće ih, najvjerovatnije, nakon ulaska u EU i bolje kontrole izdavanja putovnica za državljane BiH, piše list.