Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

SAD ne zagovaraju konkretne promjene Ustava FBiH

Must Read

Sjedinjene Američke Države (SAD) smatraju da je potrebno da se Federacija Bosne i Hercegovine, kao i sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini, učine funkcionalnijim i efikasnijim, a “mi nestrpljivo očekujemo da taj proces počne”.

Takav stav je iznesen nakon upita da li su Sjedinjene Američke Države “pokrenule ozbiljnu i opsežnu diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH”, a čiji bi finiš, kako su javili lokalni mediji, mogao biti već u prvoj polovici naredne godine.

“U proteklih šest mjeseci veleposlanik Patrick S. Moon pozivao je pojedince, lidere i nevladine organizacije da počnu razgovore o tome kako se Ustav Federacije BiH može reformirati kako bi bolje odgovorio na potrebe građana i zaštitio njihova prava.

Veleposlanstvo će nastaviti poticati političko i građansko društvo na ovaj razgovor.

Međutim, bilo koji prijedlog o konkretnim reformama Ustava Federacije treba doći od građana Federacije BiH”, navode u Veleposlanstvu SAD-a.

No, Amerika u konkretnom slučaju nema ulogu mentora cijelog procesa.

“I dok podržavamo potrebu da se pokrene ozbiljna diskusija o ovoj reformi, SAD ne zagovaraju konkretne promjene Ustava Federacije BiH i nemaju planove da predstave konkretan prijedlog reforme.

Bez obzira na to, SAD su posve posvećene promoviranju procesu u kojem će javni sektor izraditi konkretne prijedloge koje bi političke stranke mogle koristiti za provedbu reformi ustava FBiH”, konstatirali su u Veleposlanstvu SAD-a.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -