Published On: Ned, ruj 29th, 2013

“SAD naoružavale Armiju Federacije BIH”

CIA je u rujnu 1995. godine procijenila da SAD trebaju naoružati Armiju Federacije BiH, kako bi ona mogla biti vojno ravnopravna sa Vojskom Republike Srpske, ali i da federalne trupe neće biti obučavane za bilo kakav napad na Republiku Srpsku.

U dokumentu se ocjenjuje da su uspjesi muslimanskih snaga u borbama sa srpskim postrojbama uglavnom bili povezani s hrvatskom pomoći. Razgovori s regionalnim stručnjacima iz američkog obavještajnog sektora pokazali su da će biti potrebna akcija opremanja i obuke, ali ograničenih razmjera.

Srbi imaju prednost u pogledu opreme (4:1 u tenkovima, 10:1 u oklopnim transporterima, 2:1 u artiljeriji), dok Federacija ima prednost u ljudstvu (2:1). “U pogledu kvalitete, vojna učinkovitost Federacije ograničena je kako nedostatkom opreme (muslimanska vojska ne može osigurati ni lako naoružanje svim svojim vojnicima), tako i nedostatkom koordinacije operacija između muslimana i Hrvata “, navodi CIA u izvještaju.

CIA je procijenila da Srbi imaju bolje organizacijske sposobnosti, ali i manjak ljudstva. U izvještaju se navodi da bi Federaciji BiH trebalo dati lako naoružanje i streljivo, prenosivo naoružanje za protuzračnu obranu, vozila za kretanje po tlu, a možda i mali broj tenkova i artiljerijskog naoružanja.

“Cilj je jasan – pomoći Federaciji postići učinkovitiju sposobnost kako bi odvratila Srbe od napada.

Ovo treba uraditi bez znatnijeg povećanja sposobnosti Federacije za ofanzivnu demonstraciju sile, bez remećenja ravnoteže u naoružanju, i bez dozvoljavanja radikalnim državama ili ekstremističkim skupinama steći nepotreban utjecaj u regiji “, navodi CIA.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare