Published On: Fri, Apr 10th, 2020

SAD nametnule sankcije Kosovu i prijete povlačenjem kontingenta

Možda nevjerojatno, ali istinito. Stupile su na snagu američke sankcije protiv Kosova i Priština je ostala bez 200 milijuna eura ulaganja.

Ovo su mjere koje su Sjedinjene Države obećale poduzeti prije nekoliko tjedana protiv Kosova, ako Priština ne ukine stopostotne carine na srpsku robu. Konačno su stupile na snagu. Amerikanci su bili dosljedni u svojim prijetnjama i obustavili su investicijski program Millennium Challenge Corporation (MMC), koji je trebao započeti jučer i ojačati kosovsko gospodarstvo za 200 milijuna eura.

Projekti investicijskog programa MCC za tekuću godinu usredotočeni su na elektroenergetsku industriju samoproglašene republike. Amerika je planirala reorganizirati energetski sustav Kosova i uskladiti ga sa standardima EU.

Međutim, prema američkom poslovnom portalu In Focus, danas je  Washington suspendirao program pomoći u investiranju.

Osim nametnutih ekonomskih sankcija, SAD je Prištini još jednom zaprijetio povlačenjem svog vojnog kontingenta s teritorija Kosova i Metohije u slučaju neispunjavanja obveza u pregovaračkom procesu s Beogradom, javljaju srbijanske Večernje novosti, pozivajući se na prištinski list Zëri.