Published On: Sub, lip 22nd, 2019

SAD Izbjeglica iz BiH osuđena zbog pomaganja i financiranja ISIL-a

Mediha Medy Salkičević, izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, uhićena je 2015. u Chicagu zbog pomaganja ISIL-u, a prije nekoliko dana je osuđena na 6 i pol godina zatvora.

Nakon što je provela četiri godine u Saveznom zatvoru, ova majka četvero djece, nedavno je priznala krivnju. Američki medij ‘ABC 7’ piše da je Salkičević godinama živjela u zapadnom predgrađu Schiller Parka, gdje je i uhićena. Radila je za tvrtku u zračnoj luci Chicago O’Hara, kada je pritvorena.

Dugo je negirala krivnju, a sada je priznala da je bila dio male grupe bosanskih imigranata u Illinoisu, New Yorku i Missouriju. Kupovali su taktičku opremu i ostale potrepštine te skupa s novcem slali borcima ISIL-a. Bila je među njih šestero koji su se pritužili Abdullahu Rami Pazaru, također podrijetlom iz BiH, koji je do 2013. živio u St.Louisu, odakle je otišao za Siriju i pridružio islamskim radikalima.

Salkičević je svojevremeno iz zatvora pisala pismo okružnoj sutkinji Catherine Perry, moleći je da uzme o obzir brutalni život koji su ona i njezina obitelj pretrpjeli tijekom rata u BiH 1990-ih.

Tužitelji kažu kako su Salkičević i njezini suoptuženici koristili šifrirani jezik na društvenim medijima u svojim naporima da podrže Pazaru i druge teroriste povezane s ISIS-om. Uz slanje novca i zaliha, tražili su novac i pomoć od drugih, kažu vlasti.

ABC 7 piše da će njeni odvjetnici, vjerojatno, tražiti manju kaznu ili uvjetno puštanje na slobodu, ali Salkičević nikako ne ide u prilog što je prije izjavljivala kako nevjernici trebaju biti živi zakopani.

Govoreći o Abudllahu Rami, čikaški medij piše da se preko Facebooka hvalio svojim pristalicama u SAD-u o ubijanju zarobljenika, odsijecanju glava i kako je kupio 16-godišnjeg Yazidskog roba. Abdullah se na posljetku pridružio al-Qaidi…On je u međuvremenu ubijen, ali je uspio regrutirati optuženu Salkičević.

Salkićević je koristila nadimke Medy Ummuluna i Bosna Meksiko, a američki mediji su je prozvali „Mama iz predgrađa optužena za terorizam“, prenosi Dnevni list./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare