Published On: Pon, pro 27th, 2021

Šaćir Filandra: Nedostaje nam podrška Beograda i Zagreba, možemo je zadobiti mudrom politikom

Kakve bi bile Vaše preporuke za trajno rješavanje problema u današnjoj BiH. Može li se do sporazuma bez pomoći svijeta i mogu li se problemi, prvenstveno u odnosima tri najbrojnija naroda, prevazići sporazumom o konkretnim pitanjima ili će to ipak biti proces koji će još dugo trajati?

– Unutarnji dijalog nema alternativnu. Njega ne mogu samo voditi političke stranke, iz tisuću razloga. Mogu se uključiti i drugi segmenti društva, kao što su vjerske zajednice, akademska zajednica i civilno društvo. Vanjski moderatori razgovora su neophodni, kao moderatori, s tim da mi živimo u našoj kući i da je sami moramo urediti kako znamo i možemo. Pretpostavka dobrih rezultata je istinska volja za razgovor i uvažavanje sugovornika. Toga danas još nema. Svatko se drži maksimalističkih pozicija. Zato i od aktualnih pregovaranja neće biti neke veće fajde.

Uspostava klime povjerenja je pretpostavka razgovora i pregovora. Na tome se prvo treba raditi i to će biti dugoročniji proces. U svim slučajevima moramo se držati određenih principa, u ovom slučaju principa liberalne demokracije i multikulturalnog građanstva. Ti principi štite Bosnu i Hercegovinu. To je trenutni civilizacijski doseg. Unutar tih principa moguća su za sve zadovoljavajuća rješenja. Trenutačno se tehnički aspekt Izbornog zakona može i treba postići, dok sam sumnjičav za veće rezultate. No proces se otvorio i mora se nastaviti.

S jedne strane imamo najavu formiranja institucija RS i otimanja nadležnosti od države, a s druge podršku ključnih zemalja, njihovih izaslanika na zapadnom Balkanu, pa i istragu Tužiteljstva BiH zbog napada na ustavnopravni poredak. Hoće li se Dodiku dopustiti da ide do kraja?

– Do Dodikove secesije neće doći, takav presedan Europljani neće dozvoliti jer bi se otvorila Pandorina kutija sličnih slučajeva, cijepanje suverenih država nije u duhu suvremene političke Europe. Ali neće doći ni do jačanja države BiH, iako je ova kriza šansa za takav proces. Zadržavanje nepromijenjenog sadašnjeg stanja, također, nije rješenje, mora se ići naprijed u političkoj reformi države, bez obzira koliko to izgledalo utopijskim, mučnim i teškim. Slijede nam naši pregovori i dogovori, to nema alternativu. Mora se i može se postići minimalni konsenzus zainteresiranih strana u opsegu i sadržaju kakav je trenutno moguć, a da bi se izbjegla dublja eskalacija. Može se i treba se održati mir, on Bošnjacima egzistencijalno treba, to njihovi oponenti znaju i zato ih bezobrazno ucjenjuju.

Za Europu smo mi marginalno pitanje, njihova načelna podrška više je stvar kurtoazije nego čvrstog uvjerenja i neke odlučnosti za činjenje stvari u našu korist. Bosni i Hercegovini danas nedostaje jača podrška Beograda i Zagreba, naših prvih susjeda, a ta se podrška može, i mogla se, mudrom politikom zadobiti. I njima ovdje odgovara stabilnost i mir. Ova dva politička centra imaju prevažnu ulogu u razrješenju ove krize. Imaju i jaču podršku europskih i svjetskih sila od nas samih i na svaki način su u boljoj poziciji. Tu vidim dodatni prostor za naš angažman.

…ostatak intervjua možete pročitati na poveznici.

 

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ferenc
Ferenc
7 mjeseci prije

Opet Dodikova secesija? Vi mošnje ste stvarno bolesni.

jaran Haso - dosta mi je bureka!
jaran Haso - dosta mi je bureka!
7 mjeseci prije

Ovaj bradonja je jedan od vodećih islamističkih ideologa, pročitajte njegove starije tekstove i izjave i uvjerićete se u to. Naravno, kao i svi sarajevski islamisti i Šaćir voli ponekad da glumi Europljanina pa tada dolaze malo umjereniji proislamsiki stavovi 😉

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  jaran Haso - dosta mi je bureka!
7 mjeseci prije

Sudeći po tvom nivou prdis i BEZ bureka

Ferenc
Ferenc
7 mjeseci prije

Šaćire Filandra, jesil ti onaj pametni šaćir sa poskoka?

Anonimac
Anonimac
7 mjeseci prije

samo treci spasava bh

Anonimac
Anonimac
7 mjeseci prije

SACIREJJESILI SE DOZVO PAMETI NAMANEDOSTAJE TRECI ENTITET SAD JE PRILIKA DA GA DOBIJEMO

Anonimac
Anonimac
7 mjeseci prije

Mazlume prvo i svoje dvorište gledaj!
Prvo avliju počisti,prvo sapun pa parfem!
Preveslavanja Srba i Hrvata nema!
Odatle sve polazi!iz vaše minderpolitike!
Mani se ti BG i ZG!

Šaćir soros
Šaćir soros
7 mjeseci prije

Ko je tebi visoko naučno bošnjačkoakademsko gunjkalo kriv što Beograd i Zagreb AGRESIJU na Bosnu i njeno uništenje zamagljavaju POLITIKOM skrbi za srpsku i Hrvatsku nacionalnu manjinu…a šta ti ono uradi sa Žepčem produkujuci vjestacko hrvatstvo